Bővítésre és tetőtér beépítésére is használható a CSOK

A kormány 2015. július elsejével alaposan átalakította az egykori szocpol rendszerét, ennek megfelelően a CSOK felhasználhatósága alaposan kibővült, még ha erről csak nagyon kevesen is tudnak. A támogatás ennek megfelelően például már használt lakásra is felvehető, de, ugyanezekkel a feltételekkel bővítésre, illetve akár még tetőtér beépítésére is felhasználható, ami sokaknak óriási segítséget jelenthet.

A feltételekről

Ha használt lakásra és bővítésre szeretnénk igényelni a CSOK összegét, akkor a cél az, hogy már komfortos, vagy a bővítés által komfortossá tett lakásról legyen szó, ahol az igénylők és gyermekeik már most élnek, vagy a jövőben életvitelszerűen élni fognak. Feltétel még, hogy amennyiben a használt lakást rosszabb energetikai minősítéssel rendelkezik a C kategóriánál, akkor egy 30 napnál nem régebbi hatórási dokumentummal igazolni kell, hogy a lakóépület állapota nem veszélyezteti közvetlenül sem az élet-, sem a vagyonbiztonságot.

A bővítési munkálatokat csak azt követően lehet megkezdeni, hogy a támogatás iránti kérelmet benyújtottuk, az érintett lakásban pedig az igénylőknek és a támogatott személyeknek egyaránt legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Ha házastársakról van szó, a feleknek egyaránt tulajdonjoggal kell rendelkezniük az ingatlan-nyilvántartásban.

Bővítésre és tetőtér beépítésére is használható a CSOK

Bővítésre és tetőtér beépítésére is használható a CSOK

A CSOK összegét használt lakás vásárlása és bővítés esetén egyaránt meghatározza a gyermekek száma, valamint a lakás hasznos alapterülete és energetikai besorolása. Az 500 ezer forinttól kezdődően éppen ezért akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is hozzáférhetünk. Az összeg értelemszerűen annak függvényében nő, ha minél több gyermekünk van, illetve minél nagyobb a lakás, valamint jobb az energia-besorolása.

Kik igényelhetik a támogatás?

A CSOK igénybevételét egyedülálló személyek mellett élettársak és házastársak egyaránt igényelhetik, ha megfelelnek az elvárásoknak, és rendelkeznek saját gyermekkel, vagy vállalják, hogy a megadott időintervallumon belül vállalnak utódot. Ezen felül az igénylőnek meg kell felelnie más feltételeknek is, így például annak, hogy köztartozásmentes adózó legyen, legalább 180 napos munkaviszonnyal rendelkezik, és nem bír már meglévő lakással. Szintén feltétel, hogy amennyiben 5 éven belül eladásra került egy régi lakás, akkor annak az árát tovább kell forgatni az új lakás vételárába. A CSOK összegének kiutalásához szükséges, hogy az igénylő megfelelő költségvetést mutasson be a hitelintézet felé, akiknek pozitív bírálatot kell hozniuk.

Akár használt lakást veszünk, akár tetőteret építünk be, a CSOK feltételei minden tekintetben a gyermekekhez köthetők. Ennek megfelelően a kölcsön már a terhesség betöltött 24. hetét követően is igényelhető, de ezen felül fontos kritérium, hogy az igénylő eltartott gyermeke ne töltse be a 16. életévét, vagy ha be is töltötte, ne legyen idősebb 25 évesnél, és valamilyen felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuljon. A CSOK szintén igényelhető akkor is, ha az illető betöltötte a 16. életévét, azonban valamiért megváltozott a munkaképessége és ez az állapota már legalább egy teljes éve fennáll, és előreláthatólag nem módosul majd. A CSOK összege igényelhető későbbre vállalt, illetve a későbbiekben megszülető gyermekek után is abban az esetben, ha az igénylő ezt a támogatást egy más korábban született gyermeke után is megkapta. Az ilyen esetekben a CSOK összege gyermekenként 400 ezer forint lesz.

Hozzászólás írása