Egy kis nosztalgia 60-as évek: Canon DEMI

A Canon 35 mm-es filmmel működő kompakt fényképezőgépekből igen kevés számú példány található meg hazánkban. Cikkemben egy ritka szép és kifogástalan állapotban lévő példányt mutatunk be, amely működését és funkcionalitását illetően mindmáig tökéletesen alkalmazható akár internetes munkákhoz is.

Mostani bemutatónk egy ötven esztendeje készült fényképezőgépet mutat be a jelenkor technikai kihívásai tükrében.

A Demit kézbe véve, elsőre talán a legszembetűnőbb az, hogy felépítése és mérete mennyire azonos a ma használatos digitális gépekkel. A filmtovábbító kar elmozdítása és az expozíciós gomb lenyomása szinte gyermekkézhez idomul.

Canon Demi fényképezőgép

Canon Demi fényképezőgép

A mechanika úgy mozog, akár a vaj. Elsőre azt hinné az ember, hogy a gép üres, azaz elfelejtettünk filmet tenni bele. Ennek oka elsősorban az, hogy a gép precíziós mechanikája hallatlanul finom. Az áttételek és a rugóművek tökéletesek, szinte gyermekkézhez tervezettek. Egy-egy zenithez szokott „megtépős” kézből szinte kiesik a gép. A finom mozdulatot igénylő gépkezelés másik fő oka, hogy a fényképezőgép csupán fele annyi kockát húz be az expozíciós ablakba, mint a hagyományos 35 mm-es gépek.

A Canon Demi ugyanis felezős formátumú képkockától eltérően ezzel a géppel úgynevezett felezett, álló formátumú képek készíthetők. A sokak számára ismeretlen eljárással egyetlen tekercsre kétszer annyi felvétel készíthető  mint a hagyományos harmincöt milliméteres fényképezőgépekkel. Huszonnégy kockás film esetében negyvennyolc, harminchat kockás filmet használva pedig, hetvenkét (!) kockányi felvételt készíthetünk, Igaz a képek fizikai felbontása is feleakkora, mint a hagyományos formátum esetében, azonban ez a megszokott 9 x 13 és 13 x 18 centiméteres nagyításoknál mindez egyáltalán nem szembetűnő.

A fényképezőgép optikáját illetően, szintén megállja helyét a nagyok közt. A gép fixen beépített objektíve 30 mm-es, 1:1.7-es fényerővel bír. A távolságállítás alsó részén található karral állíthatunk a tetszőleges értékekre. A távolság beállítását három apró piktogram (emberi fej, család, hegycsúcs) segíti. Az elkészített felvételek elemzésekor megállapítható, hogy a gép nem túlságosan érzékeny az élességállításra. Közeli felvételek (3-4 méter) készítésekor akár a másfél-két méteres távolságokban lévő belógó témák sem homályosak.

Távoli témáknál pedig nyolc méteren kívül már minden személy vagy tárgy élesnek mondható. Az élesség mellett a blendeértéket és az expozíciós időt szintén az optikán állíthatjuk be. Erre a feladatra két gyűrű rendeltetett, melyet a mutató és hüvelykujjunkkal állíthatunk a kívánt értékre. Az expozíciós idő 1/500-tól 1/8 szekundumig terjedhet. Lehetőségünk van azonban kioldóval blendézni is, így akár éjszakai felvételeket is módunkban áll készíteni a kis csodagéppel. Érdemes még megemlíteni a blende értékeit is. Ezek a következők: 16, 11, 8, 5.6, 4, 2.8, 1.7.

A Canon Demi fénymérővel is rendelkezik. Ennek állását a fényképezőgép tetején egy kis ablakban követhetjük nyomon, amely hozzávetőlegesen precíz beállítást tesz lehetővé még borús időben is. A beépített fénymérővel azonban sötétedéskor pórul járhatunk. A műszeraknában és a kijelzőn ugyanis sem beépített világítás, sem pedig foszforeszkáló festés nincsen.

Lelkes amatőrök ezt a hiányosságot könnyen pótolhatják. A trükk nagyapáinktól örökölt, régi s ennél fogva jól bevált: végy negyed gramm foszforfestéket kiselejtezett órák számlapjáról és mutatójáról, törd porrá, keverd össze feleséged színtelen körömlakkjával és hordd fel egyenletesen egy vékony ecsettel a szükséges helyre. A száradás után a „foszforeszkáló mutató” immáron árnyékban is jól funkcionálhat.

No, de térjünk vissza a Canon demihez

A gép költséghatékonyságát illetően igazán nagy meglepetéseket tud okozni, különösen azok számára, akik profi, nagy felbontású nyersanyagokkal dolgoznak, s nem méteres nagyítású felvételekhez szánják az egyes expozíciókat, hanem inkább a családi albumokba. Egy tekercs nyersanyagárát és a kidolgozás (filmhívás) költségeit figyelembe véve bátran kijelenthetjük: mindenhez fél áron juthatunk. A minőség pedig szinte észrevehetetlen.

Canon Demi fényképezőgép

Canon Demi fényképezőgép és tartozékok

S végezetül lássuk, mire is használható ez a közel ötven esztendős fényképezőgép a XXI. században? Nos, talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk – a gép tökéletes társa a digitális technológiákhoz szokott, azonban mégis hagyományos technikát kedvelő „műértő fejlesztőknek. A Canon Demivel tökéletes illusztrációkat készíthetünk egy-egy profi weboldalhoz.

Elegendő csupán egyetlen filmtekercset megvásárolnunk, s az adott témát azonnal körbejárhatjuk kisgépünkkel. Idegenforgalmi weboldalak fejlesztésekor például nem szükséges magunkkal vinnünk tartalék akkumulátorokat és memóriakártyákat. Elegendő csupán zsebre vágnunk a kis Demit és lefotózni mindent, ami hetvenkét kockába belefér. A munka végeztével az elkészült nyersanyagot csupán előhívatjuk, majd 150 dpi felbontásban a kívánt kockákat egyszerűen beszkenneljük. A digitalizálást követően akár azonnal használhatjuk is a tökéletes és főleg nagyon olcsón exportált felvételeket.

Végezetül pedig az utolsó szó jogán lássuk a gép használtcikk piaci árát. Az eBay-en 12 dollártól 100 dollárig (8-25E Ft) árulják, mindenféle tartozék kíséretében. Magyarországon kutatni kell, hogy betudjunk szerezni egy kifogástalan gépet.

Hozzászólás írása