Figyeljünk oda a mobiljátékok letöltésénél!

Legyen szó mobiltelefonos vagy számítógépre letölthető játékról, jobb, ha óvatosak vagyunk, mert könnyen letölthetünk valami vírust, férget, vagy egyéb nemkívánatos dolgot. A mobilunkra mentett holmik gyakran kérnek engedélyeket, és nagyon nem mindegy mit engedünk meg, és mit nem.

Mire kell figyelni?

Amikor kiválasztunk egy számunkra szimpatikus játékot, ne bökjünk automatikusan a letöltés gombra, és ne okézzunk mindent le úgy, hogy el sem olvastuk tulajdonképpen, hogy mit engedtünk meg. Olvassunk utána, hogy mit írnak a játékról a korábbi letöltők, ha sok a gyanús komment vagy a negatív vélemény, akkor jobb, ha keresünk egy másik appot. Ha valamit gyanúsan kevesen töltenek le, akkor lehet, hogy érdemesebb hagyni, még ha szimpatikus és ingyenes is – persze egy új, vagy nem annyira népszerű játék esetében nem várható el százezres, milliós letöltés, és egyáltalán nem biztos, hogy csaló alkalmazásról van szó.

Attól még sajnos, hogy semmi gyanúsat nem észlelünk, könnyen hozzácsaphattak a készítők egy vírust a játékhoz. Az Apple termékekre elvileg fokozottabb szűrő van, nem kerülhet fel akármi az AppStore-ba, de például az Androidnál sokkal nagyobb a szabadság, és nem szűrik annyira az alkalmazásokat. Ez a kezdő fejlesztőknek jó lehet, hiszen akár már az első verziót is publikálhatja, míg mondjuk Windows Phone-ra vagy iOS-re nem engednék fel. A felhasználóknak azonban bosszúságot okozhat egy direkt támadásra megalkotott alkalmazás vagy játék.

Mindig legyünk körültekintőek a játékok letöltésénél

Mindig legyünk körültekintőek a játékok letöltésénél

Az is mindenképpen gyanúra adhat okot, ha a játék túlságosan sok mindenre kíváncsi, ami látszólag nem is szükséges a működéséhez. Elvégre minek egy amőba applikációnak a telefonkönyvünkhöz? Vannak, akik kifejezetten ilyesmikre vadásznak, aztán vagy eladják az adatainkat, vagy pedig nem túlságosan jó dolgokra használják fel a megszerzett információkat. Jobbára semmit nem tudunk az alkalmazások fejlesztőiről (vagy legalábbis sokukról semmit), nem biztos, hogy az évszázad ötlete hozzáférést adni az SMS-einkhez, a Telefonkönyvünkhöz vagy az egyéb beállításainkhoz.

A legtöbb támadás és adatainkhoz való hozzáférés egyébként elkerülhető lenne, ha egy kicsit odafigyelnénk. Az interneten is utána tudunk nézni a problémás alkalmazásoknak.

 

Mit tegyünk, hogy ne lopják el az adatainkat?

Legyünk körültekintőek, ne töltsünk le mindent azonnal. Ne adjunk mindenhez hozzáférést az applikációnak, mert visszaüthet, és akár komolyan megkárosíthatnak bennünket az appok tulajdonosai. IOS-en elvileg komolyabb applikáció szűrés van, mint az Androidnál, ennek ellenére vigyázzunk mi magunk is arra, hogy mi kerül az eszközünkre.

Azt sem győzzük elégszer mondani, hogy telepítsünk már a mobilkommunikációs eszközünkre is vírusirtót, és ne csak a laptopra vagy az asztali gépre. Az avast például teljesen ingyen van Androidra, és egyszerűen irányítható és futtatható.

Hozzászólás írása