Fogyni akarsz? Reggelizz gabonapelyhet!

A brit Nemzeti Étrend- és Táplálkozástudományi Intézet legutóbbi felméréséből kiderült, hogy amennyiben a tökéletes reggeli receptjét keressük, a legjobb, ha a gabonapehely mellett voksolunk. A szakértők ugyanis megállapították, hogy a reggeli minősége alapvetően befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk a nap hátralévő részében, ezáltal aki gabonapelyhet esznek reggelire, a nap folyamán sokkal kevésbé kívánják a cukros és zsíros ételeket, ezáltal kevesebbet is esznek ezekből.

Nem csak fogyaszt, egészséges is

Sigrid Gibson, ismert táplálkozástudományi szakértő, és egyben a kutatás vezetője szerint a gabonapehely ideális és egészséges táplálék reggelire, hiszen magas kalciumtartalma mellett rengeteg rostot, fehérjét és egészséges szénhidrátot is fogyasztunk vele. Ebből következik, hogy sok tápanyagot és energiát viszünk be vele szervezetünkbe, de eközben csak nagyon minimális kalóriát.

Fogyni akarsz? Reggelizz gabonapelyhet!

Fogyni akarsz? Reggelizz gabonapelyhet!

A kutatásban több mint 12 ezer 19 és 64 év közötti ember étkezési szokásait vizsgálták meg. A megkérdezetteknek csak nagyon kis része, mintegy egyötöde válaszolta azt, hogy soha nem reggelizik semmit, és míg egyharmaduk általában gabonapehellyel kezdi a napját, addig a fennmaradó közel 50 százalék valami mást eszik. A reggelizők között a legnépszerűbb a tea és a kávé volt, ezáltal a megkérdezettek 85 százaléka el sem tudta volna képzelni a nap első étkezését ezek nélkül.

Átlagosan a reggelik 82 százaléka – tehát jelentős része – tartalmazott tejet, 39 százaléka gabonát, 33 százaléka kenyeret és 14 százaléka valamilyen gyümölcsöt is. Átlagosan kijelenthető, hogy a nők sokkal kevesebb kenyeret, kolbászt, szalonnát és tojást esznek reggelire, ellenben több gyümölcsöt fogyasztanak, mint férfitársaik.

Kevesebb zsírt eszel, ha gabonapehely a reggelid

A kutatás leginkább megdöbbentő összefüggése mégis a gabonapehelyhez kapcsolódik, ezáltal a szakértők azt figyelték meg, hogy akik szánnak időt a reggelire, és nyugodtan elfogyasztanak egy tál gabonapelyhet, a napjuk során sokkal kevesebb zsírt és szénhidrátot vesznek magukhoz. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a gabonapehely vélhetően annyira eltelíti a gyomrot – méghozzá nagyon minimális kalóriával –, hogy az emberek napközben emiatt kevésbé kívánják majd a gyorsan laktató, zsíros és cukros ételeket, ami hosszabb távon fogyást is eredményezhet azoknál, akik korábban másként jártak el a nap első étkezésével.

Chris Sealt, a Newcastle Egyetem táplálkozástudományi professzora, illetve a kutatás egyik résztvevője szerint a fentiek nem csak azt bizonyítják, hogy mennyire fontos reggelizni az egészséges testsúly megőrzése szempontjából, hanem azt is, hogy milyen érdemes megfelelően választani. A szakértő szerint ugyanis akik gabonapelyhet esznek reggelire, nem csak kevesebb zsírt és cukrot fogyasztanak el a nap hátralévő részében, hanem átlagosan sokkal több fehérjéhez, vashoz, vitaminhoz és kalciumhoz is hozzájutnak, mint azok, akik mással csillapítják étvágyukat minden reggel.

Hozzászólás írása