Gondban Amerika: 329% az államadósság

Miközben Európa az adósságválsággal küzd, kiderült, az igazi adós az Egyesült Államok, ahol az államadósság a GDP 329%-át teszi ki. Noha ez a szám volt magasabb is a 2008-as évben. Amerika nem az egyedüli a rendkívül eladósodott államok listáján, hiszen Japán hasonlóan magas, mintegy 200%-os államadóssággal küzd.

Érdekes, hogy Görögország államadóssága elmarad a világ két vezető államának adósságától, és a szintén gondban lévő Spanyolország, Portugália adóssága szinte nevetséges az Egyesült Államok adósságához képest.

Igen magas az Egyesült Államok (USA) adóssága

Igen magas az Egyesült Államok (USA) adóssága

Noha látszólag az Egyesült Államok bármit megtehet, ma már ott is súlyos gondok kerülnek a felszínre, és az adósságválság beférkőzik még a szuperhatalom határain belülre is. Az Államokban a jövedelmek még mindig a recesszió előtti szint alatt vannak, és hatalmas több tízezres szellemvárosok jöttek létre a válságot követően, akárcsak Spanyolországban. Az USA hatalmának gyengülését mutatja az is, hogy a világgazdaságban, ahol a dollár szerepe megkérdőjelezhetetlen volt, most változások történtek. Az oroszok megállapodtak Kínával, hogy ezentúl a kínai fizetőeszközt a jüant is elfogadják a dollár helyett az olajeladások során. Elemzők szerint nem is sokára a kínai valuta átveheti a dollár szerepét.

A válságból egyelőre nincs kilábalás, az elemzők további 2,5 millió munkahely megszűnésével számolnak a fejlett világban. További aggodalomra ad okot a fegyvereladások növekedése. A válságok mindig is kiélezték a konfliktusokat, amelynek most is tapasztalhatjuk a jeleit. A fegyverkezés költségei a válság előtti szinthez képest háromszorosára emelkedtek, holott ez már korábban sem volt kis tétel. Jelenleg mintegy 70 milliárd dollár értékben adtak el hadászati eszközöket a világban.

Hozzászólás írása