Így pihenjünk hatékonyan és egészségesen a terhesség alatt

A terhesség alatt kiemelkedő fontosságúnak tekinthető a pihenés, hiszen a szervezetnek el kell viselnie a nagy átalakulást, amit a leginkább pihenéssel, sok alvással lehet elérni. A terhesség hónapjait, még a kritikus hónapokat is számtalan formában átélhetik az emberek, ezáltal megélhetjük az egészet örömmel, de lehet az egész egy kisebb túlélőtúra is.

Bármennyire is furcsa ezt hallani, javarészt mindig tőlünk, a hozzáállásunktól is függ az, hogy mennyire tudunk hatékonyan pihenni a terhesség alatt. Ehhez szeretnénk most hasznos tanácsokat adni kismamáknak.

A megfelelő pihenés kulcsa a megfelelő testhelyzet

A terhesség első néhány havában a rosszulléteket leszámítva a növekvő magzat még nem okoz különösebb problémákat a kismama számára, azonban később a növekvő pocak már előidézhet néhány kellemetlen meglepetést, éppen emiatt ajánlott megfogadni az alábbi tanácsokat. Ha igazán nyugodtan szeretnénk pihenni úgy, hogy közben figyelembe vesszük növekvő kisbabánk igényeit is, abban az esetben egyáltalán nem javasolt a hasunkon feküdni, amit általában még azok is könnyedén betartanak, akik rendszerint pocakon alusszák át életük nagy részét, hiszen a növekvő has miatt ez a testhelyzet egyre kényelmetlenebbé válik.

Nem túl szerencsés háton sem feküdni, noha a has után ez megfelelő alternatívát jelent, azonban a háton alvás nagymértékben megterheli a gerincet, és kedvezőtlen a vérkeringésnek is. A legszerencsésebb tehát az, ha oldalt fekve alszunk. Ebben az esetben is érdemes a bal oldalunkat preferálni, hiszen ez nagyon jót tesz a pocak és a kicsi vérellátásának is, így biztosan a baba sem fog zaklatni éjszaka.

Így pihenjünk hatékonyan és egészségesen a terhesség alatt

Így pihenjünk hatékonyan és egészségesen a terhesség alatt

Persze kár lenne édes álmokba ringatni magunkat, hiszen tény, ami tény: nagy pocakkal hosszabb ideig semmilyen pózban sem túl kényelmes feküdni helyváltoztatás nélkül. Éppen ezért érdemes beszerezni ehhez néhány kiegészítőt. Ilyen például az ék alakú kismama párna, ami nem csak képes megfelelően alátámasztani a pocakot, hanem kényelmesen meg is tartja azt, így nem húzza a hátunkat vagy a gerincünket, hovatovább a picinek is kényelmes lesz. Érdemes rászokni a nagyobb párnákra is a terhesség során, hiszen ilyenkor megnövekszik a savtúltengés és a gyomorégés kockázata, amivel ez részben kiküszöbölhető – legalábbis éjszaka.

Mindig aludjuk ki magunkat

Noha a terhesség utolsó heteiben a kismamák többsége már képtelen megfelelően nyugodtan pihenni, ugyanakkor előtte, főként az első trimeszterben fontos legalább 8-10 órára növelni az éjszakai alvás mértékét, ami elengedhetetlenül fontos lesz a magzat egészséges fejlődésének érdekében. Ha nem alusszuk ki magunkat és nem tudunk eleget pihenni, abban az esetben képtelenek leszünk kihordani gyermekünket, mert szervezetünk annyira kimerült lesz, hogy nem tudja megfelelően táplálni a növekvő magzatot. Érdemes a család segítségét is kérni ahhoz, hogy pihenni tudjunk, és a munka vagy a más problémák helyett csak arra koncentrálni, hogy kihordjuk gyermekünket.

Hozzászólás írása