Iránytű a garázskapuk sokszínű világában

Gépkocsi tárolók a családi házaknál, társasházaknál általában az épületbe ágyazva találhatók, de előfordul az is, hogy utólag kerül kialakításra a garázs. Egyre többen adják fejüket egy-egy felújításra, és cserélik le megunt garázskapuikat modernebb, mutatósabb újra. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy milyen típusút válasszunk, milyet építsünk be hosszú távra. Nézzük, melyek közül válogathatunk.

Klasszikus billenőkapuk

Az egyik legrégebbi típusú garázsajtó az, amelyik hasonlít egy klasszikus nyílászáróhoz, és két szárnya ajtóként nyílik ki autónk előtt. Ennek köszönhetően ez az egyik legkedvezőbb árfekvésű is, és manapság már rendkívül jó minőségű, masszív és időtálló típusúakat lehet kapni belőlük. Előnye, hogy automatizálását utólag is meg tudjuk oldani, ám ilyenkor célszerű lassú indítású meghajtással automatizálni. Ezt a típust akkor ajánlott megvásárolnunk, ha nem okoz gondot az ajtó nyitása által okozott hőveszteség, illetve ha nem fűtött a garázsunk. Valamint egy további fontos szempontot érdemes ilyenkor átgondolunk, még pedig azt, hogy az ajtó maga kilendül, és ez bizony nem feltétlenül előnyös, ha utcára nyílik a garázs, vagy szűk hely áll rendelkezésre a beálláshoz. Ha ez a két ok fennáll, akkor érdemesebb másfajta garázsajtót választanunk.

Modern redőnykapu

Színes garázsajtó

Színes garázsajtó – egyre több helyen látható, hogy a ház színéhez illeszkedik a garázsajtó árnyalat is

A redőnykapu már egy újszerűbb, innovatívabb megoldást jelent a billenő kapuhoz képest. Itt a kilengő ajtólappal nem kell számolnunk, így szűkebb, és utcára nyíló helyiségeknél is kiváló választást jelent. Nem okozhat gondot sem erős széllökés, sem a helyhiány, mert ilyen szempontból rendkívül praktikus típus. Amit tudni kell, hogy ennek működtetése csak motorral valósítható meg, így ez mindenképpen automatizált lesz, ami természetesen kiváló előny is egyben, hiszen nem kell vesződnünk a nyitogatással, egy gombnyomásra beindul a szerkezet, és kinyílik előttünk a bejárat. A kapunyílás mögé közvetlenül felszerelhetjük, így rengeteg helyet is megspórolunk vele, lamellái pedig redőnyszerűen tekerednek fel tokjába.

Népszerű szekcionált garázskapuk

Manapság legkedveltebbek a szekcionált garázskapuk, a statisztikák alapján ebből vásárolnak legtöbben. Nem is csoda, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek felett nehéz elsiklani. Rendkívül jó a hőszigetelésük, a három típus közül ez büszkélkedhet a legnagyobb hőmegtartó képességgel, nagyon masszívak, szilárd, erős anyagokból készülnek általában, és kézzel is könnyen mozgathatók. Huzatmentesek, és a kapunyílás mögé szerelik fel őket, így helyigénye is minimális. Számos formai tagolással találkozhatunk, a vízszintesektől kezdve a kazettás felületűekig bezárólag, ablakokkal vagy ajtókkal kiegészítve. Színviláguk is széles palettán mozog, ma már nemcsak egységes fehéret választhatunk, hanem a ház színéhez illeszkedő árnyalatokat is. Bár árfekvésük is általában magasabb, ez sok előnyt is jelent egyben.

Hozzászólás írása