Kivitelezési hibák, azaz mire kell figyelni hőszigeteléskor

Az előző két cikk már felsorolt tíz hibát, amit könnyű véteni hőszigetelés közben, de a művelet tartogat még öt kimondottan sarkalatos pontot, ahol sajnálatos módon könnyű figyelmetlennek lenni. Ha kellő odafigyeléssel, megfelelő anyagokkal és technikával dolgoznak, a hőszigetelés beváltja a hozzá fűzött reményeket, azonban a szekértelem és odafigyelés hiányában majdnem pénzkidobás.

Íme az utolsó öt nagyon jelentős hibalehetőség

Kivitelezési hibák, azaz mire kell figyelni hőszigeteléskor

Kivitelezési hibák, azaz mire kell figyelni hőszigeteléskor

  1. A háló felragasztásakor az ágyazásnak tökéletesnek kell lennie. Az ágyazás a ragasztó alá és fölékenést jelenti, tehát ragasztót a háló alá is kenni kell, majd pedig a háló fölvitele után egy újabb réteget kell pakolni a hálóra. Ha a háló fölött nincs vagy nem elég vastag a ragasztó réteg, a hőszigetelő anyag tapadása nem lesz megfelelő, valamint annak kéregszilárdsága is elmarad a várttól.
  2. A vizes bázisú anyagok tárolása: A szigetelési munkálatok több napig tarthatnak, így a ragasztó, a vékonyvakolat és az alapozó megkezdett állapotban akár állagromlásnak is indulhat, amennyiben nem megfelelően tárolják őket. Ezek az anyagok fagyveszélyesek, fontos, hogy +5 és +30 fok között tartsuk őket.
  3. A felvitt rétegek, anyagok száradási ideje és a száradás feltételeinek biztosítása: Fontos, hogy megfelelő időjárást válasszunk az efféle munkálatok elvégzéséhez és igyekezzünk elég időt hagyni a száradásra, valamint semmiképp nem vakoljunk +5 Celsius fok alatti hőmérsékleten!
  4. Időjárási viszonyok: Az időjárás változásai néha előjelezhetetlenek, ám a legtöbb esetben tisztában lehetünk azzal, hogy kellemes hőmérséklet és csapadékmentesség jellemzi-e majd a következő napokat. Nem érdemes kockáztatni, akkor szabad csak nekilátni a szigetelési munkálatoknak, ha minden jel megfelelő időjárásra utal.
  5. Védelem, míg teljesen készen nincs a hőszigetelés: Nagyon fontos, hogy a hőszigetelés csak abban az esetben tekinthető késznek, ha létrejött a teljes száradás és szilárdulás. Mindeddig, míg nem tapasztaljuk ezt, a szigetelés még a készülő állapotban van. Ez idő alatt védelemre van szüksége, különben károsodhat, hibák alakulhatnak ki rajta és hosszútávú problémát okozunk.

A hőszigetelés nagyon is megéri, de csak akkor, ha minden részletére odafigyelünk és nem hagyjuk, hogy hiba csússzon a végeredménybe. Egy kis hiba is jelentős veszteséget okozhat, így mindenképpen megfontoltan, körültekintően és profin kell eljárni.

Forrás: www.fujhatoszigeteles.hu

Hozzászólás írása