Tízezrek halnak meg a szmog miatt hazánkban – jöjjenek a megújulók!

Az Európai Bizottság által készítettet legfrissebb tudományos kutatások szerint hazánkban évente mintegy 16 ezer ember veszíti el életét a levegőszennyeződés miatt. Nincs választás át kell térni a megújuló energiákra.

A tudományos eredmények szerint az ország legszennyezettebb térsége Budapest és az agglomeráció, de igen szennyezett a Sajó-völgy, benne Miskolccal, és Várpalota környéke is, de Pécsett is aggasztó a helyzet.

A fő felelős nem annyira a szennyezőanyag kibocsátás, hanem inkább az időjárási helyzet. a Kárpát-medence a maga tál alakjával ideális az olyan meteorológiai helyzetek számára, ami gátolja a szennyezett levegő kicserélődését, éppen ezért Európa legszennyezettebb területe vagyunk. Szmogos napokon nem csak a nagyvárosok, de még az olyan kieső területek, mint a Hortobágy, vagy a Fertő-tó vidéke is, határérték feletti szennyezettséget mutat.

Tízezrek halnak meg a szmog miatt hazánkban

Tízezrek halnak meg a szmog miatt hazánkban

A megújuló energia lehet a kiút

Mivel a Kárpátok és Alpok vonulatait lebontani nem tudjuk, ezért hosszú távon csak egy megoldás marad, éspedig áttérni a tiszta megújuló energiahordozókra. Ezek a fosszilis energiákkal szemben, nem bocsátanak ki légszennyező anyagokat. Gondoljunk csak a napkollektorokra, vagy a hőszivattyúkra. Ennek köszönhetően hiába kedvezőtlen a medencefekvés, ha nincs kibocsátás, nincs ami felhalmozódna, így a kedvezőtlen orográfiai viszonyok sem számítanak. Tehát ha el akarjuk kerülni a légzőszervi bántalmakat, gyermekeink asztmás és allergiás megbetegedéseit, térjünk át alternatív energiaforrások használatára.

Hozzászólás írása