A nőgyógyászati daganatok kockázata is csökkenthető mediterrán diétával

A legfrissebb kutatások szerint nem csak abban az esetben alkalmazható kiváló eredménnyel a mediterrán diéta, ha szeretnénk leadni néhány kilót, illetve meg akarjuk őrizni szív- és érrendszerünk egészségét, hanem olyan esetben is, ha szeretnénk testünkben daganatellenes hatást kiváltani.

A Cancer című szaklapban megjelent nemzetközi kutatás szerint márpedig csak azzal, hogy áttérünk a mediterrán étrendre, akár a felére is csökkenthetjük a nőgyógyászati daganatok kialakulásának rizikóját.

Ebben rejlik a titok

Az eddig is köztudott volt, hogy a mediterrán étrend – diétának nem szerencsés nevezni ezt a fajta táplálkozást – rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban és telítetlen zsírsavakban is. Az ilyen étrend alapját a friss zöldségek és a gyümölcsök, az olívaolaj, az olajos magvak, valamint a teljes kiőrlési gabonafélék adják. Nem kell táplálkozástudományi szakembernek lennünk, hogy ezek alapján megállapítsuk: ez az étrend bizony rendszeresen alkalmazva rendkívül pozitív egészségügyi hatást gyakorolhat szervezetünkre, de a legfrissebb kutatás szerint még a leggyakoribb nőgyógyászati daganattípusok ellen is védelmet élvez.

A nőgyógyászati daganatok kockázata is csökkenthető mediterrán diétával

A nőgyógyászati daganatok kockázata is csökkenthető mediterrán diétával

Dr. Cristina Bosetti, a kutatás vezetője elmondta, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak nem csak abban van szerepe, hogy megőrizzük testalkatunkat, hanem abban is, hogy megelőzzük a daganatos betegségek kialakulását. A fenti eredmények a szakértő szerint mindenkiben tudatosíthatják azt, hogy a legáltalánosabb és leghétköznapibb döntéseink is nagy mértékben befolyásolhatnak minket azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudjuk megelőzni a daganatos megbetegedéseket.

A kutatásról

A vizsgálatokban több mint 5 ezer, főként Olaszországból és Svájcból származó nő vett részt, akikről 1983 óta gyűjtötték az adatokat az elemzők. Ebben az időintervallumban összesen közel 1500 nőnél diagnosztizáltak méhdaganatot. Az ő étrendjüket később közel 4 ezer kórházi páciens diétájával vetettek össze, miközben a szakértők azt igyekezték vizsgálni, hogy a nők étrendje mennyiben tért el, vagy mennyiben hasonlított a mediterrán diétához. Ennek megfelelően megvizsgálták, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt és olajos magvakat fogyasztott a páciens, mennyire részesítette előnyben az egészséges zsírokat, valamint mennyire kerülte az alkoholt, a húst és a tejtermékeket.

A szakértők szerint azokban a nőkben, akik a leginkább a mediterrán étrendet követésére törekedtek, közel 60 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki méhdaganat. Sőt mi több, már azok a nők is mintegy 35 százalékkal tudták csökkenteni a rizikót, akik csak részben tértek át a mediterrán étrendre. A szakértők tehát arra figyelmeztetnek, hogy érdemes mindenkinek odafigyelnie arra, hogy mit eszik, hiszen ez egészségük szempontjából kiemelkedően fontosnak tekinthető – elég csak hozzá a fenti eredményeket figyelembe venni.

Hozzászólás írása