Igazi webes ritkaságok: az első internetes kép, magyar weboldal és Youtube videó

Hol volt hol nem volt, volt egyszer Tim Berners-Lee, akit a HTTP protokoll és a HTML nyelv atyjának tartanak és nevéhez fűződik a világ első weboldala is, amely mai szemmel inkább csak egy linkekkel teli word dokumentumra hasonlított, mintsem a mai modern weboldalakra.

Később ő lett a Wide Web Consortium elnöke is, ám még 1992-ben felkérte a csupa nőből álló Les Horribles Cernettes rock együttest, hogy vegyenek részt egy CERN projektben. Ekkor még nem is sejtették, hogy az ő fényképük lesz a világon az első, amely az internetre kerül majd. Azt azonban tudni kell, hogy a tehetséges rock banda minden tagja egyébként is a CERN munkatársa volt. Csinos ruhában pózoló képük azonban azóta már bejárta az egész internetet.

Az első .com-os domaint 1985-ben regisztrálta egy amerikai számítógépgyártó cég, amely mára már megszűnt. Ám az általuk beregisztrált symbolics.com igazi történelmet írt és ma már egy webes digitális múzeum található rajta. Az első magyar domaint egyébként a Magyar Tudományos Akadémia jegyzi és még 1991. október 7-én került beregisztrálásra. A sztaki.hu domain pedig még a mai napig is látogatható.

További érdekes „elsők” a világhálóról

Az első kép az Interneten

Az első kép az Interneten

Az első Youtube videó 2005. április 23-án került fel és azóta is megtekinthető. Mindössze pár másodperces és a Youtube egyik alapítója töltötte fel. Az állatkertes, 19 másodperces videót (https://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw) azóta már több, mint 100.000.000-an nézték meg.

Az első magyar webes kereső 1997-ben indult és Heuréka néven vált ismertté, azóta azonban már megszűnt. Az első honlapot azonban a Budapesti Műszaki Egyetem jegyzi. Az 1993-ban indított http://www.fsz.bme.hu domain pedig ma is elérhető. Az első önkormányzati weboldal pedig egy Győr-Moson-Soporton megyei városka, Csorna nevéhez fűződik.

Az első eBay-en eladott tárgy egy 15$ körül értékesített, hibás lézertoll volt, amit a cég tulajdonosai kínáltak eladásra és nagy meglepetésükre gazdára is talált egy hibás lézertollakat gyűjtő személyében. Az első Instagram fotót pedig Kevin Systrom, az Instagram egyik alapítója tette közzé. Egy mexikói étterem előtt készült és egy aranyos kutyus látható rajta.

Az első, nem Facebook alapító Facebook tag egy rabbi volt, Arie Hasit akinek a portál szülinapi emlékeztetőjét is köszönhetjük. Az első három helyet pedig maga Mark Zuckerberg foglalta el.

Szerző: www.coderweb.hu

Hozzászólás írása