Megváltoztatható a riasztó kódja?

Nem titok, hogy a riasztók kóddal működnek, vagyis ha élesítjük a riasztót, akkor azt csak egy kóddal fogjuk tudni kikapcsolni, és aki nem tudja a kódot, vagy rosszat üt be, kockáztatja azt, hogy a riasztó jelezzen. A kódokat mindig a beszereléskor kell megadnunk, akár többet is, ha szükséges.

Előfordulhat azonban olyan eset, amikor szükség van a kód megváltoztatására. Ez előfordulhat akkor, ha kitudódik a kód, de akkor is, ha mondjuk cégről van szó, elbocsájtunk valakit, aki tudta a kódot. Vannak cégek, ahol a kódot havi vagy heti rendszerességgel változtatják a cég biztonsága érdekében.

Természetesen van erre lehetőség, hiszen a technológia lehetővé teheti, hogy ne csak egyetlen kódja legyen egy riasztónak. A riasztó beállításakor több kód is beállításra kerül, ezek közül azonban van, ami nem változtatható csak úgy kényünkre-kedvünkre, amikor éppen úgy gondoljuk, hogy egy másikat szeretnénk. Ahhoz, hogy tudjuk, melyik kód változtatható, és melyik nem egy kicsit értenünk kell a riasztórendszer működéséhez.

Mily kódok állandóak, és melyek változtathatóak?

A riasztók több kóddal is bírnak. Általában 01-es számon a rendszer mesterkódja található, mely élesítheti vagy hatástalaníthatja bármelyik kódot, de felhasználókód létrehozására, módosítására vagy törlésére is használható. A mesterkód általában 02 és 03 számon fut, és ezt sem módosíthatjuk csak úgy, amikor úgy gondoljuk. Arra viszont szintén használható, hogy a hozzá tartozó felhasználó kódokat bármilyen módon módosítsa, létrehozza vagy törölje. Az eddig felsorolt kódok is módosíthatók, de nem szokták gyakran megtenni.

A felhasználókód azonban a másik három kód használatával módosítható, létrehozható vagy törölhető. Ez a kód lényegében az a személyi azonosítószám, amelyet a munkatársaknak adhatunk, és amellyel beléphetnek a különböző programozási módokba. A felhasználókód kell ahhoz, hogy a riasztórendszert élesíthessék vagy hatástalaníthassák, illetve a PGM kimeneteket aktiválására és deaktiválására is alkalmas.

Hozzászólás írása