Mit tehetünk, hogy tavasztól őszig élezhessük a családi medencét?

Pár hónap, és szabadon élvezhetjük a családi medencék és a strandok nyújtotta élvezeteket, ám sajnos szabadtéren ezt viszonylag rövid ideig tehetjük meg hazánkban. Szerencsére vannak megoldások arra, hogy a kerti medencénket szinte egész évben használhassuk.

Magyarország éghajlata kontinentális éghajlat, tehát négy évszak váltja egymást: tavasz, nyár, ősz, és a tél. A medence pedig jellemzően egy nyári lefoglaltság, tehát tavasszal és ősszel nem feltétlen lesz elég meleg, hogy a víz felmelegedjen, és meleg is maradjon, a télről már nem is beszélve.

Sokan ezért nem is akarnak medencét a kertjükbe, mert úgy gondolják, hogy túlságosan keveset tudnák használni. Pedig akad bőven mód arra, hogy a medence vize tavasszal és ősszel is kellemes meleg legyen, mi pedig pancsolhassunk benne.

Ahhoz, hogy a gyerekek is úszkálhassanak, egy átlagos, kellemes meleg 28-28 fokos vízhőmérsékletre van szükség, ehhez pedig érdemes medencefűtésben gondolkodni.

Ingyenes és havi költséges medencefűtési megoldások

A medencefűtéseknek alapvetően két fajtája van. Az egyik, amely nem igényel havi költségeket, esetleg egy egyszeri, minimális befektetést. Ilyenek a külső fűtési energiát nem igénylő megoldások, ilyenkor a nap energiáját használjuk fel arra, hogy melegen tartsuk a medence vízét.

Külső energiát nem igénylő fűtési megoldás például a szolár medencetakaró, melyet akár utólag is felszerelhetünk, egyszer kell csak beruházni rá, és akár 4-7 fokkal is megemelheti a medence vízének hőmérsékletét, amikor épp nem használjuk. Hátránya, hogy nem véd a szennyeződések ellen, és bizony a napfényes órák számától függ, hogy mennyire melegszik majd fel a víz.

A polikarbonát medencefedés is egy hasonló lehetőség, mely ugyan drágább, de védelmet is nyújt nemcsak a szennyeződések, de a gyerekek vízbe esése ellen is.

Természetesen választhatunk külső energiát igénylő medencefűtést is, ilyenkor viszont havi költségekkel kell majd számolnunk. Ilyenkor ugyanis plusz energiaforrásra van szükség, tehát áramra, gázkazánra, vagy hőcserélővel előállított meleg vízre, ami viszont nincs ingyen. Ezek a megoldások bár költségesebbek lehetnek, viszont egész évben kellemes meleg vízhőmérsékletet tudnak biztosítani.

Hozzászólás írása