Régi kerti kút újraindítása

Régebben kizárólag kutakból, forrásokból, patakokból nyerték a vizet az emberek. Sok vidéki házban megtalálható régi kút, amelyet már sok éve nem használ senki. Rendkívüli mértékben lehet csökkenteni a vízszámlát a régi kút újra beindításával. Igaz, a kezdeti költségek, a szakember, a szivattyú vagy az egyéb kiegészítők drágák lehetnek, de hosszútávon megéri.

Fontos tudni, hogy aki új kutat szeretne, annak engedélyt kell szereznie az építésre. Minden esetben érdemes az erre vonatkozó jogszabályokat átolvasni, még akkor is, ha már van kút a telken, sosem lehet tudni, hogy mit változtatnak a jogszabályokon.

Régebben minden telken volt ásott kút. Hátránya a víz nem megfelelő tisztasága volt, és az, hogy egy idő után nem tudott elegendő vizet szállítani a mindennapi élethez. Ma is léteznek ásott kutak, amelyek a kialakítás után egyéb szivattyú berendezések híján is képesek üzemelni. Igaz, emberi fogyasztásra nem alkalmasak, inkább csak locsolásra. A kút kiszárad, ha nem használják, ilyenkor érdemes kúttisztító szakemberrel kitisztíttatni, lehet, hogy mélyebbre is kell ásni majd. Mi is megpróbálhatunk szivattyú segítségével új életet lehelni a kútba.

Régi kerti kút újraindítása

Régi kerti kút újraindítása

Fúrt kutak esetében sokkal jobb minőségű vízre van lehetőség szert tenni, ám ehhez különféle berendezések, szivattyúk, hidrofor tartály, szűrő berendezés szükségeltetik. A fúrt kutak eltömődnek, ha nem használják őket, ennek oka szivattyúzás hiánya. Eltömődéskor lehetőség van szivattyúzni vagy kompresszorral megfújatni, hogy újra kitisztuljon az egész. Amennyiben kerti öntözésre kell csak a fúrt kút, akkor érdemes egy homokszűrő berendezést beszerezni.

Ha öntözésen túl ivásra, főzésre is használnánk a vizet, mindenképpen érdemes egy szakemberrel tárgyalni, és megfelelő minőségű termékeket vásárolni, mert a rossz minőségű víz nem tesz jót a szervezetünknek. Inkább fizessünk pár ezer forintot egy bevizsgálásért, mint, hogy megbetegedjünk.

Amennyiben mélyebben érdeklődik régi kútja felújításán, ajánlatos részletes leírásokat olvasni a világhálón, amelyek segítséget nyújtanak. Tájékozatlanul semmi esetre se kezdjünk bele a munkába!

Hozzászólás írása