Közlekedési jótanácsok

Egyre többször hívják fel a figyelmünket különböző kampányokkal és reklámokkal az egészséges életmódra. Sokat tehetünk a környezetünkért, ha nem feltétlenül ülünk autóba, hanem kipróbálunk egyéb lehetőségeket. Ám néha elengedhetetlen az autó: mérlegeljünk mindig, hogy milyen helyzetben mire van szükségünk.

Sok esetben nem lehet megkerülni a járműhasználatot, egyszerűen szükséges egy autó vagy egy motor ahhoz, hogy tudjunk közlekedni vagy dolgozni. Ráadásul az autók és motorok drágák, sokan csak hitelt felvéve tudnak vásárolni maguknak. Ám rengeteg olyan helyzet van, amikor az alternatív megoldás is jó lehet, azzal ráadásul sokat lehet spórolni és védeni a környezetet.

A bicikli egyszeri nagyobb beruházást jelent, majd később apróbb javítások és kiegészítők szükségesek, ráadásul a sporttól fittebbek leszünk. Viszonylag hosszabb távokat is meg lehet tenni a drótszamárral, csak intenzíven kell tekerni. Hátránya, hogy hideg időben elég kellemetlen tekerni, ráadásul ahol nincs kialakítva bicikliút, ott bizony akár az életünket is veszélyeztethetjük.

Hitel segítségével könnyebb autóhoz jutni (Fotó: www.fksz.hu)

Hitel segítségével könnyebb autóhoz jutni (Fotó: www.fksz.hu)

Senki ne higgye, hogy a roller a gyermekek játékszere! Egyre több felnőttet látni rollerezni az utcákon. Erősíti a lábat és az immunrendszert. Hátránya, hogy nagyobb távokat megtenni vele rövid idő alatt képtelenség, ráadásul a csúszós úton használni szinte lehetetlen. Ugyanez a helyzet a görkorcsolyával és a gördeszkával. Rövidebb távra és főként faluba, kisvárosba viszont ideális lehet.

A nagyvárosban és a fővárosban élők jellemzően tömegközlekedéssel jutnak el egyik helyről a másikra. Előnye, hogy olcsóbb, mint a benzin, ám cserébe el kell viselni a tömegnyomort, az esélyt a rablásra, és a hosszú menetidőt. Ha a kocsi tele van, akkor még akár nyereséges is lehet a tömegközlekedéshez képest, főleg, ha mindenkinek teljes árú jegyet kellene vásárolni.

Az autókat az emberek általában hosszú távra vásárolják, és elsősorban akkor éri meg belevágni a hitelezésbe vagy a vásárlási procedúrába, ha hosszútávon megéri nekünk a dolog. Itt most nem feltétlenül anyagi dolgokról van szó, sok időt, energiát és idegeskedést meg lehet spórolni, ha van az embernek egy saját járműve.

Hozzászólás írása