Megbocsátható a megcsalás?

A hűtlenség, a megcsalás mindig komoly törés egy kapcsolatban. Amikor a bulvárban felmerül egy hír, hogy egy híres sztárpár egyik tagja félrelépett, akkor rengetegen írják meg a véleményüket komment formájában, hogy szerintük mennyire bocsájtható meg egy félrelépés.

A megbocsájtás ellen és mellett is sokan érvelnek, de nagyon nehéz külső szemlélőként eldönteni, hogy mi a helyes megoldás ilyen esetekben. A hűtlenség hatalmas fájdalmat okoz, komoly törést jelent, melyet nem mindenki tud megbocsájtani.

Persze akadnak, akik a megbocsájtás mellett döntenek, mert szeretnék egybetartani a családjukat. A félrelépés után sosem könnyű folytatni egy kapcsolatot, de egyáltalán nem lehetetlen. A félrelépésnek számos oka szokott lenni, lehet azért, mert a párunknak megerősítésre van szüksége, amit a hódításon keresztül megkap, esetleg újdonságra vágyik az ágyban, esetleg olyasmire vágyik, amit a párjától nem kap meg, de az sem ritka, hogy boldogtalan a kapcsolatban, és máshol keresi azt az örömet, amit otthon nem kap meg.

Ilyenkor persze a másik fél önmagát hibáztatja, a saját hiányosságait látja párja cselekedetiben, pedig inkább arra kellene fókuszálni, hogy mi történt a párjában, ami a megcsaláshoz vezetett.

Mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolat a megcsalás után is folytatódhasson?

Ahhoz, hogy egy kapcsolat a hűtlenség után is folytatódni tudjuk, elengedhetetlen, hogy megértsük párunk motivációját. Fontos, hogy tudjuk, miért tette, amit tett, és nemcsak nekünk kell megérteni az okokat, de a párunknak is tisztában kell lennie a saját indokaival.

Ha megvannak a kiváltó okok, akkor meg tudjuk beszélni, hogy milyen módon lehet a hiányosságokat orvosolni, milyen megoldások lehetnek az adott problémára. A megcsalás is csak egy döntés. Adott volt egy probléma, amire párunk a hűtlenségben látta a megoldást.

Ha hajlandóak vagyunk tenni azért, hogy a felmerült probléma megoldásra kerülhessen, akkor a kapcsolatunk a megcsalás után is folytatódhat. Ehhez persze mindkét félre szükség van, és az út nem lesz könnyű. A nyílt kommunikáció elengedhetetlen mindkét fél részéről.

Hozzászólás írása