A Délvidék meglepetéssel vár

Van egy csodás vidék nem is olyan messze, melyet a magyarországi utazó legtöbbször csak hallomásból ismer. Ez a Délvidék. Noha természeti, történelmi és kulturális látnivalóban és értékekben igen gazdag tájegységről van szó, az utolsó egy-két évtizedben méltatlanul kevés figyelmet kapott a ma Szerbiához tartozó Délvidék.

A legtöbb utazó jól ismeri Erdélyt vagy a Felvidéket, de soha nem látogatott el a történelmi Délvidékre, noha itt emelkedik a Duna fölé a Kárpát-medence egyetlen bevehetetlennek mondott erődítménye, itt fordították először magyarra a bibliát, itt termett Mátyás király kedvenc bora és innen származik több ma is kedvelt szőlőfajtánk, itt űzetett ki a török a keresztény Európából, itt magaslik az Aracsi Pusztatemplom, Bács vára, a szecessziós Szabadka és Palics lenyűgöző épületei és sok más látnivaló, amiért érdemes átlépni Magyarország déli határait.

Az Aracsi Pusztatemplom

Az Aracsi Pusztatemplom

Nem csak az épített és történelmi értékek miatt érdemes figyelmet a Délvidék. Egész évben színvonalas rendezvények, programok várják a vendégeket. Nyaranta járja a Vajdaságot a Tanyaszínház, hogy az apró falvakba is eljuttassa szórakoztató előadását. Augusztusban zajlik Szabadka főterén az Interetno nevű nemzetközi népzenei fesztivál, ahol minden évben a világ 8-10 országából érkeznek fellépők, hogy bemutassák saját népzenei örökségüket. Nyaranta zajlik a Durindó és Gyöngyösbokréta, a vajdasági magyarság legtömegesebb népzenei és néptánc fesztiválja.

Aki kedvet érez, ragadjon túrabotot és irány a történelmi Délvidék!

Hozzászólás írása