Energetikai tanúsítvány nélkül nem megy…

Legalábbis ma Magyarországon az ingatlanok (lakások, lakóházak, üzleti épületek, irodák, üzemek, stb.) értékesítése, illetve hosszú távú bérbeadása. Idén januártól ugyanis ezekhez a műveletekhez kötelező az ingatlanok épületenergetikai tanúsítása. Habár az energetikai tanúsítást a legtöbben szükséges rosszként, nyűgként élik meg, azért vannak e papírnak pozitív vonatkozásai is.

Energetikai besorolások

Energetikai besorolások

Az egyik ilyen pozitív tulajdonsága, hogy pontos képet ad ingatlanunk energiahatékonysági értékeiről. Mit is jelent ez? Minél jobb egy épület energiahatékonysága, annál jobban használja ki a rendszerbe juttatott energiahordozókat. Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy lakásunk 22 fokosra történő felfűtése annál kevesebbe fog kerülni számunkra, minél jobb annak az energiahatékonysága.

“Az aktuális előírások szerint ma már nem is vehető használatba olyan ingatlan, amely nem rendelkezik legalább C szintű eneregetikai tanúsítvánnyal. Ez egyben arra is ösztönzi az építkezési vállalkozókat és az építtetőket, hogy már a tervezésnél odafigyeljenek a későbbi várható környezetterhelésre. Ennek következtében oda kell figyelniük, milyen anyagokból milyen szerkezetű ingatlanokat építenek.” mondta Pál Dániel, az Energia Terv Plusz Kft. ügyvezetője.

A kérdés persze felmerülhet, hogy az egyébként is válság sújtotta építőiparban mennyire tesz jót egy ilyen szabályozás… “Bár mindenképp plusz feladatot és költséget jelent, de ez általában eltörpül az ingatlanok vételára mellett, így jelentősen nem befolyásolja az árakat. Azonban egy jó minősítésű épület árán akár felfelé is kerekíthet egy jó osztályzatú tanúsítás.”

Energetikai tanúsítást egy erre jogosult szakmérnök végezhet. Ha például beírjuk a keresőbe az “energia tanúsítvány”, vagy “energetikai tanúsítvány” kulcsszavakat, a találatok között szolgáltatók sokasága kínál számunkra tanúsítási szolgáltatást. Mi alapján válasszunk: nézzük meg a referenciáikat, illetve azt, hogy milyen gyorsan dolgoznak. Ugyanis ha nyélbe akarjuk ütni az adásvételt, a legbosszantóbb dolog, ha sokat kell várni egy kötelező papír elkészültére.

Hozzászólás írása