„Költöző fecskék” Európa egyik kulturális fővárosába

Itthon az álláskeresés piacán a lista élén leginkább Budapest áll, a kiemelt bérezés és juttatások, valamint a sokféle, változatos munkalehetőség reményében. Magyarországot ezért is illetik vízfejű ország csúfos megnevezéssel, hiszen a statisztikák szerint a lakosságból minden negyedik magyar a fővárosba jár dolgozni. Ez a centralizáció azonban elveszi a figyelmet az ország más kiemelkedő, élhető városaitól, melyek szintén jó színvonalú megélhetéssel kecsegtethetnek. Ilyen például Pécs is.

A kultúra fellegvára, történelmi hagyatékok színhelye: Sopianae

Pécs, római nevén Sopianae Magyarország ötödik legnagyobb településeként arany középút a nagyvárosi forgatag és kisvárosi hangulat között. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Élhető Települések nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában 2008-ban a második helyen végzett. Ezt a címet erősíti, hogy a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretében rengeteg európai uniós fejlesztés is gazdagította a települést, így 2010-ben méltán vált Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosává is. Az uniós finanszírozású beruházások eredményeképpen a város konferencia-, koncert- és tudásközpontnak ad otthont, valamint a történelmi múltat őrző utcáin sétálva a világhírű Zsolnay Kulturális Negyed iparművészeti remekeivel is megismerkedhetünk. Erős színházi és zenei vonatkozásai a kultúra iránt nyitott érdeklődőket is csábítják, akik nyitottak a pezsgő művészeti életre, de a főváros harsány túlzsúfoltsága után finomabb rezgésű életvitel kialakítására vágynak. Éppen ezért nem véletlenül népszerűek Pécs városába irányuló költözések.

Pécs

Pécs Magyarország egyik legélhetőbb városa, mely gazdag történelmi emlékeivel és művészeti, kulturális életével kényezteti az ide látogatókat és újonnan letelepülőket.

Erős gazdasági, kulturális és oktatási központ

A fejlesztések rengeteg új, modern szálloda, bevásárlóközpont és irodaházak épülésére, illetve közparkok megújítására is kiterjedtek, melyek mind hozzájárulnak ázsiójának emelkedéséhez. Azok számára is jó választás, akik hozzászoktak a nagyobb áruházakhoz és márkanevekhez, melyek mind megtalálhatóak a városban. A friss vérkeringés és a kulturális cserélődés mindig is biztosítva volt Dél-Dunántúl legfőbb kulturális központjában azáltal, hogy napjainkban is a magyarok mellett horvátok és svábok lakta soknemzetiségű településként tartják számon, ahol gazdagon keveredhetnek egymással a különböző nemzetiségek hagyományai és értékei. A gyermeküket nevelő családok vagy a jövőben családot tervező párok számára is ideális választás ez a város, akik színvonalas oktatást keresnek, hiszen itt működik az ország legnagyobb hallgatói létszámú egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem.

Irány Pécs!

Ha a város hangulata és az elhelyezkedési lehetőségek szerencsésen találkoznak Pécs szívében, az új élettér kialakításában nagy segítség lehet egy megbízható szállítócég, mely kifejezetten a nagyméretű tárgyak költöztetésére specializálódott. A lakóhelyváltás a legtöbb esetben sok macerával, előkészülettel és intenzív változással jár, ezért érdemes körülnézni a világhálón különféle fórumokon, blogokon és közösségi oldalakon, hogy mások tapasztalatai által könnyebben kiválaszthassuk az igényeinkhez leginkább illeszkedő céget.

Hozzászólás írása