Mi az a megújuló energia?

Egyre többet és több helyen hallani a megújuló energiáról, de vajon pontosan mit is takar ez a kifejezés? Az ember folyamatosan nyer ki energiákat, és ezeket alapvetően két nagy csoportba tudjuk osztani, a megújuló és a nem megújuló energiákra, ezt a két kifejezést már valamennyien hallottuk, valószínűleg a televízióban, ha máshol nem.

A nem megújuló energiák értelemszerűen azok a különféle anyagok, nyersanyagok, amik végesek, amelyekből egy idő után nem lesz több, elfogynak. Ha például megnézzük ezeket a különféle anyagokat, akkor azt vesszük észre, hogy soknál előfordul, hogy amint kinyertük belőle az energiát, az anyagot többet nem lehet használni, sőt, az is előfordul, hogy veszélyes hulladék válik belőle.

Nemcsak maga a kinyerés lehet káros, hanem maga a kitermelés és a bányászat is az lehet, ezáltal károsítva a környezetet és elősegítve a globális felmelegedést. Mivel az anyagok végesek, az egyre nagyobb fogyásukkor akár durván is megemelkedhet az áruk.

Napelem rendszerek

A megújuló energiák egyik népszerű példája a különböző napelem rendszerek kialakítása (Forrás: profiszolar.hu)

Mivel a nem megújuló energiák anyagai végesek, az emberiség egyre jobban fordul egy másik lehetőség, a megújuló energiák felé. Ez tulajdonképpen az előzőnek a szöges ellentéte: végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre, nincs olyan veszélye, hogy netalántán elfogyna vagy megszűnne, és semmiféle környezetkárosító hatása nincsen. Ilyen például a napenergia vagy a szélenergia, elég, ha csak a napelemes számológépünkre vagy a napenergiával feltöltődő éjjeli világítótestekre gondolunk.

Ma már nemcsak ilyen apróságokat készítenek megújuló energiákkal, akár komplett épületek és lakások energiaellátása is történhet napenergia vagy szélenergia útján. Azok számára, akik környezettudatosak szeretnének megszabadulni a villanyszámlájuktól, hosszútávon gondolkodnak, azok számára mindenképpen érdemes megfontolni ezt a nagyszerű alternatívát, amely mindenképpen a jövő megoldása.

Forrás: Napelem rendszerek a Profiszolártól

Mi az a megújuló energia? (1 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
  1. Szabi
    Szabi 2019-01-26 at 17:53 | Reply

    Nagyon jó lehet hogy nem kell szenvedni a játékokkal

Hozzászólás írása