A szoptató anya táplálkozása

A szülés után rokonok, barátok szeretettel veszik körül a szoptató anyát és traktálják „finomságokkal”, azaz cukorban és zsírban gazdag táplálékokkal. Itt kezdődik a baj! Az anyuka, arra gondolva, hogy a szoptatással járó tejtermelés energia és tápanyagszükségletének fedezésére sokat kell enni, boldogan eszi az édességeket és csodálkozik azon, hogy a szoptatás befejeztével fogyókúrás kezelésbe kell fognia.

Anya kisbabával

Anya kisbabával

A tejelválasztás valóban nagyobb energia és tápanyagszükséglettel jár. A szoptató anya naponta mintegy 8,5 dl tejet képes produkálni gyermeke számára 2500 kJ, azaz 600 kcal energia árán. A többletenergiának az előállítására az anyának 3100 kJ (740 kcal) energiabevitelre van szüksége. Figyelembe kell venni azonban a terhesség alatt bekövetkező test-tömeggyarapodást mint energiaraktárat is, ezért a tényleges energiaigénye a tejelválasztásnak csak 23OO kJ, azaz 55O kcal naponta. Ez a 2300 kJ energiamennyiség valamivel kevesebb mint egy liter tej vagy 20 dkg hús energiatartalma, illetve közel azonos 20 dkg kenyér, l adag rizsfelfújt, l adag rakott burgonya, l adag rántott csirke rizskörettel, l adag székely káposzta, 2 adag zöldbab vagy parajfőzelék energiaértékével.

Anya kisbabával

Anya kisbabával

Ebből következik, hogy a szoptató anyának nem mindig kell sokat enni, hanem csak egykét étkezés mennyiségét kell növelni. A szoptatás nem a fogyókúra időszaka, a tej mennyisége és összetétele szoros kapcsolatban van a táplálkozással. Meg kell várni türelmesen, amíg a szoptatás 6 hónapja befejeződik, és azután, orvosi javaslatra és ellenőrzéssel, hozzá lehet fogni az elhízás diétás kezeléséhez (1. a megfelelő fejezetet). A naponta termelt 8,5 dl anyatejben 10 g fehérje van, ennek előállításához 20 g fehérjebevitelre van szüksége az anyukának. Eszerint a szoptatás ideje alatt 2O g többlet-fehérjebevitel javasolt naponta, ennyi értékes fehérje van 6 dl tejben, 4 db tojásban, 12 dkg túróban, 3 db kockasajtban, 15 dkg felvágottban. A fehérjeigény tehát könnyen kielégíthető, mindössze két pohárral több tejre, 5 szelettel több felvágottra, 5 dkg-mal több húsra — és így tovább — van szükség.

A szoptatás idején természetesen minden tápanyagból nagyobb mennyiség bevitelére van szükség, és a kellő változatossággal, ésszerűen táplálkozó anya hozzá is jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz. Mégis ki kell emelni néhány tápanyagot, aminek különleges fontossága van. nemcsak az anya egészsége, hanem a tej összetétele szempontjából is. A kalciumigény 50%kal nagyobb, mint a nem szoptató nőké, 12OO mg/ nap. A jelentős kalciummennyiség bevitelében a tej, tejtermékek játszanak kiemelt szerepet. A másik tápanyag, aminek igen jelentősen (kétszeresére) növekszik a javasolt napi bevitele szoptatás idején, a Dgvitamin. D3vitamin a tejben, tejtermékekben, vajban, margarinokban, tojásban, májban, csukamájolajban van jelen, és a napsugárzás réven keletkezik a bőrben.

Amint az előbbiekben már volt erről szó, az anya táplálkozásának tápanyagai és nem tápanyag jellegű összetevői befolyásolják az anyatej összetételét, megjelennek az anyatejben. Átmegy az anyatejbe az alkohol, koffein, nikotin, egyes gyógyszerek, pl. szenna (hashajtó teák, gyógyszerek alkotórésze). Sok kávé rendszeres fogyasztása felelős lehet a baba álmatlanságáért. Mindebből az következik, hogy a felsorolt hatóanyagok nem szerepelhetnek a szoptató anya táplálkozásában, illetve életmódjában. Összefoglalásképpen az alábbi diétás tanácsok adhatok szoptató anyák szamara: rendszeres étkezés, bőséges folyadékfogyasztás (de alkohol, kávé, erős tea, koffeintartalmú egyéb italok — Red Bull — nem!). Tessék az éhségérzetre hagyatkozni, és annyit enni, amennyit kivan, semmiképpen sem szabad fogyókúrázni, csökkenteni a táplálékok mennyiséget.

fogyókúra

fogyókúra

A szoptatás után eljön a fogyókúra időszaka. Igen fontos a változatos táplálkozás, ami feltétlenül tartalmaz naponta tejet, tejtermékeket, húsokat és húskészítményeket, halat, tojást, zöldséges főzelékféléket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű (nagy élelmi rosttartalmú) lisztből készült termékeket és gabonaféléket, burgonyát. Ha úgy találja, hogy az Ön által elfogyasztott valamilyen táplálék hatására a baba nyűgössé válik, panaszok, tünetek alakulnak ki, próbálja a gyanúsítható táplálékot néhány napra kihagyni táplálkozásából. Érdemes később újra megpróbálni, hogy meggyőződjék arról, hogy valóban ez a táplálék okozta a panaszokat, vagy véletlen egybeesésről volt szó. Ha ismét ugyanolyan panaszok mutatkoznak, akkor valóban érdemes kihagyni azt a táplálékot a szoptatás időszakára, de mindenképpen beszélje meg háziorvosával, és ne Ön döntsön. Gyógyszert és étrend-kiegészítő vitamin, illetve ásványsókészítményeket csak orvos tanácsára szedjen!

Hozzászólás írása