A teljesítményszorongás és a merevedési zavarok

Minél jobban aggódik valaki a szexuális teljesítménye miatt, annál valószínűbb, hogy merevedési zavarai lesznek. A teljesítményszorongás bármilyen szexuális diszfunkció része lehet, maga a szorongás az aggodalom, a félelem negatív élménye.

Az erectionIQ podcastjében Mark Goldberg szexuálterapeuta a témával kapcsolatban elmondta, hogy a szorongás gyakran úgy fejeződik ki, hogy mindig ugyanazokon a negatív gondolatokon gondolkodik valaki újra és újra. A szorongás pozitív is lehet, akkor, ha változásra, fejlődésre motivál. Azonban, ha hosszú ideig intenzív marad, akkor zavarhatja a kapcsolatot és a szexuális funkciókat is.

Maga a teljesítményszorongás egy nagyon mély aggodalom vagy félelem egy adott feladat vállalása miatt. Ez előfordulhat az iskolában, a munkában, a sportban és a szexben is. Az erekciónak szüksége van arra, hogy az elme tiszta legyen és képes legyen az élvezetre összpontosítani.

A szorongás azonban elfoglalja az elmét és elkerülő választ adhat, ami magában foglalja az erekció fizikai elkerülését. A szorongásnak vannak fiziológiai jelei, ilyenek az izzadó tenyér, a gyomor görcsberándulása vagy épp az erőteljesít szívdobogás. Az érzelmi tünetek közé tartozik a félelem, a rágódás.

A merevedési zavarokhoz hozzájáruló gyakori szorongó gondolatok közé tartozik az, hogy ha valaki úgy véli, nem elég nagy a pénisze, nem fog tetszeni a párjának, nem tart elég sokáig az erekciója és így tovább. A félelem is felüti ilyenkor a fejét, az elutasítástól és a szégyentől való félelem mind merevedési zavarokhoz vezethet.

A háttérben sokféle ok állhat, például a negatív szexuális élmény. Előfordulhat, hogy a partner negatívan reagál a szexuális együttlétre, de ez nem valószínű. Gyakran a háttérben az húzódik meg, hogy a férfi mit gondol önmagáról, a saját teljesítményéről és arról, hogy a partnere mit gondol mindezekről.

A teljesítményszorongás oka gyakran a téves információ, a férfi túlgondolhatja, hogy mit csinál és félreértelmezheti a szexuális történéseket. A megoldás a probléma típusától függően többféle lehet, mindenképp érdemes azonban a partnereknek beszélni erről, sokszor már ez is megoldást jelent.

Hozzászólás írása