Hány órányi tévézés káros az egészségre?

A megfelelő vagy elfogadható tévénézés mennyisége életkortól függően változik, bár a túl sok tévézés soha nem ajánlott.

Elképzelhető-e a mindennapi élet néhány óra televíziózás nélkül? Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki belép az ajtón, sok magányos ember számára a televízió egyfajta társ az otthonban. Olyannyira, hogy a mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé válik.

Mások számára viszont a televízió egyfajta megosztottságot jelent a munkaidő, a pihenés vagy a szabadidő között. Egy hosszú, otthontól távol töltött nap után hazatérnek, átöltöznek, és azonnal a távirányító után nyúlnak. A probléma ezzel az, hogy gyakran túl sokáig maradnak ott.

Másrészt vannak olyan családok, akik a televíziót arra használják, hogy gyermekeiket nyugalomban tartsák és szórakoztassák. A probléma ezzel az, hogy a televízió előtt töltött idő gyakran túl hosszú.

Hány óra tévénézést javasolnak az egészségügyi szakemberek?

Bár nem lehet általános számot mondani, az orvosok és a pszichológusok egyetértenek abban, hogy ez az életkortól és az életkörülményektől függ. Általánosságban azt mondják, hogy a 2 év alatti gyermekek nem nézhetnek televíziót. Az ennél idősebbeknek pedig nem szabad napi két óránál többet a képernyő előtt ülni. Bár úgy tűnhet, hogy a felnőttekre már nem hat a túl sok tévézés, a valóságban igen. E hatások közül néhány a következő:

  • Alvászavarok. A gyermekekhez hasonlóan a hosszú órákon át tartó tévénézés, különösen lefekvés előtt, ronthatja a pihenést.
  • Olyan gondolkodást szül, amelyek kiüresítik az értékrendeket, passzivitást, a kritikus gondolkodás letargiáját, mivel mindent látványossággá redukál.
  • Az embereket arra készteti, hogy hamis igényeket támasszanak, és ez különösen a szűkös gazdasági erőforrásokkal rendelkezőket érinti, ami irigységhez, elégedetlenséghez, frusztrációhoz vezet. Minden törekvés a vásárlásra és a vásárlásra korlátozódik.

Csökkenti a család együtt töltött idejét. Még akkor is, ha egy készülék előtt ülnek, a kommunikáció szinte nem is létezik.

Hozzászólás írása