A zene terápia az év minden napján jótékonyan hat ránk

Sokan hallgatnak napi rendszerességgel zenét, úton a munkahelyük felé vagy reggeli kávézás közben, rádiót hallgatva. Munka közben vagy a bevásárlóközpontokban vásárlás alkalmával, észrevétlenül is az életük részévé válik. Egy-egy koncert nem csak örök élmény, de tökéletes kikapcsolódás is. A zene az ami, minden embert körülvesz, összeköt hisz nem csak az általunk ismert hangszereken vagy gép által kreált zene létezik.

A természetnek is megvan a maga ritmusa, dallama. Évezred óta ez a dallam ösztökéli az embert, hogy alkosson.

Zene jótékony hatása

Nem csoda, hogy a mai rohanó világban a zenét már zeneterápiaként is alkalmazzák. A zene segít a relaxációban, ezáltal stressz csökkentő hatása is van. Lényegében zenével váltanak ki egy bizonyos tudatállapot-változást mely során a kedélyállapot javítható, illetve a szociális aktivitás is korrigálható. A pácienst saját érzelmei megismerésére, lelki tartalmak megélésére és feldolgozására ösztökéli. 0-99 éves korig bárkinek ajánlott. A zeneterápiás foglalkozás során járhat egyénileg vagy csoportban. Módszerek szerint létezik passzív, ahol csak zenét hallgatnak, de létezik aktív zeneterápia is ahol mindkét fél játszik. Természetesen létezik a két terápia kombinációja is, ezt terapeuták válogatják.

A kezelés során fontos, hogy a páciens olyan zenét hallgasson, amilyet szeret. A gyógyulás nem köthető egyetlen zenei irányzathoz sem. A zene remekül ötvözhető tánccal, ami nem csak a léleknek segít, de a testet is karban tartja. Manapság egyre több az edzőtermekben tartott zenével kísért tánccal ötvözött edzések száma is. A lélek szinte szárnyal egy-egy ilyen óra után.

Ha már unják a monoton edzésformákat mindenképp ajánlott ezeknek az óráknak a látogatása. A rendszeres zenehallgatás vagy a koncertekre való járás pedig minden korosztálynak ajánlott, a jó idő beköszöntével egyre több szabadtéri program lesz megtalálható ahol akár ingyenes fellépéseket is elcsíphetnek a szerencsések. Érdemes átböngészni az idei év programkínálatát, hiszen olyan különleges helyeken is élvezhetjük a zene ritmusait, mint a wellness központok szilveszteri bulijai.

Hozzászólás írása