Amit az órák gyűjtéséről tudni kell

Az órák évszázadokon át az emberek presztízsét, társadalmi helyzetét mutatták. Noha ma is megvannak az igazán értékes szerkezetek, az igazán értékes órák azonban az antik darabok, amelyeknek gyakran tíz-, sőt százmilliók is lehetnek az értékei. Amit fontos tudni, hogy néhány kivételtől eltekintve ma még csak a finomszerkezetű, míves megmunkálású mechanikus órák jelentenek nagyobb értéket az órás piacon, noha van néhány limitált kiadású digitális változat is, amelyek jelentős vagyont képviselnek, ám általánosságban nem ez a jellemző.

Az óragyűjtés nehézségei

Az órák gyűjtésének legnagyobb nehézségét az adja, hogy a megvásárolt tárgyaknak speciális körülményeket kell biztosítani, ami hosszabb tárolás vagy a továbbadás reménye mellett nem ritkán költséges befektetés. A mechanikus, avagy rugós szerkezeteknek ugyanis fontos a 60-70 százalékos páratartalom, valamint az állandó hőmérséklet, miközben a szerkezetet gyakran meg is kell tisztítani, amit mesteremberre kell bízni, akit egyre nehezebb találni, és éppen ezért egyre inkább meg is kérik az árukat.

Az órák kapcsán az értéket számtalan dolog meghatározhatja. Néhány esetben már elég az, ha egy neves gyártó vagy mester művéről van szó, míg máskor az is fontos, hogy milyen speciális szerkezet található az órában, de kivétel nélkül értékesek például a limitált szériás, vagy a nemesfémekből megalkotott órák, amelyek főként a karórák esetében jellemzőek.

Amit az órák gyűjtéséről tudni kell

Amit az órák gyűjtéséről tudni kell

Ha lakásokba szánt, óriási állóórákról van szó, abban az esetben nyilvánvaló, hogy sokkal összetettebb dolgokat is figyelembe kell venni, így például a faborítás kidolgozottságát vagy állapotát is, miközben az óraszerkezet összetettsége is hasonló fontosságú. Bármilyen órával is van azonban dolgunk, a legértékesebb órák mindig azok, amelyek régebbiek, így a kormeghatározás alighanem a leglényegesebb ahhoz, hogy meghatározhassuk az adott tárgy korát.

Az óraszerkezet korának meghatározása

Az óraszerkezet korának meghatározása nem egyszerű feladat, azonban vannak alapszabályok, amelyek fogódzkodót jelenthetnek. Ilyen például, hogy jelenleg szinte egyáltalán nincsenek olyan régiségnek számító órák, amelyek 150 évnél régebbiek lennének, mert ezek nem maradtak meg eredeti állapotukban, hiszen sokszor gazdát cserélhettek az évek során, vagy csak egy hideg, nyirkos padlásra voltak zárva évtizedeken át. A régi órák kapcsán a tévedés esélye óriási, hiszen a szerkezetet felújíthatták, alkatrészeit cserélhették, modernizálhatták, így szinte soha nem lehet maximális bizonyossággal kijelenteni egy régi szerkezetről, hogy az maximálisan eredeti.

Fontos éppen ezért az óraház és az alkatrészek ismerete is, amivel kapcsolatban óriási fejtörést okoz sokszor még a szakemberek számára is, hogy egy-egy régiségnek számító óraszerkezetet vajon a 17. században készítettek-e, vagy inkább a 19. században újították fel néhány korábbi darab felhasználásával. Óriási lexikális tudással és több évtizedes szakértelemmel azonban nagy magabiztossággal állapíthatjuk meg egy óra korát és értékét.

Hozzászólás írása