Az elhízás lehetséges okai

A túlsúly, az elhízás népbetegségé vált, egyre kevesebben vannak a BMI szerint az ideális testsúlyú kategóriákban, pedig a normális BMI kategória igen tág.

A mai ember sokkal kevesebbet mozog, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Régebben ritkaságba mentek az ülő munkák, az irodai dolgozók száma jóval kevesebb volt, mint manapság. Ha ilyen jellegű munkát végzünk, azaz 8 órát ülünk egyfolytában, kisebb-nagyobb megszakításokkal, akkor különösen fontos a testmozgás. Ha nagy túlsúllyal rendelkezünk, akkor kezdjük heti háromszori hosszabb gyaloglással, majd próbáljuk ezt mindennapossá tenni.

Amikor már képesek vagyunk hosszabb távokat is legyalogolni, akkor válthatunk tempóra. Jelentős túlsúllyal azonban nem ajánlottak a nagy megerőltetést kiváltó sportok, mint például a labdasportok vagy a futás. Ha leadtunk a túlsúly egy részét, csak akkor érdemes ilyen jellegű sporttevékenységekbe fogni.

Manapság, a rohanó világban egyre több embernél alakulnak ki étkezési zavarok, hála a sok reklámnak, és a tökéletes test sulykolásának már egészen fiatal kortól kezdve. Sok fiatal lány esik az anorexia fogságába, sokan lesznek csipegetővé (azaz kisebb falatkákat fogyasztanak akár egész napon át), mások pedig mértéktelen evésbe fojtják bánatukat, amitől még elhízottabbak és még elkeseredettebbek lesznek. Ha saját magunk nem vagyunk képesek legyőzni a problémát, akkor ne féljünk szakember segítségét kérni.

Sok ok állhat az elhízás mögött

Sok ok állhat az elhízás mögött

A várandósság ideje alatt is sok hölgy magára szed több plusz kilót a kelleténél. Néhányan szerencsések, és a szülés után, a hormonrendszer helyreállásakor a kis túlsúly is eltűnik, másokon pedig komoly nyomokat hagy a terhesség. Szülés után nem érdemes a fogyókúrázására fókuszálni, hiszen a baba és a mama egészsége sokan fontosabb bármilyen koplalásnál. Ha néhány hónap múltán sem múlnak a makacs párnácskák, akkor érdemes lehet beiktatni egy kis otthoni tornát, vagy ha valaki tud vigyázni a picurra, akkor érdemes lehet elmenni egy könnyebb tornázásra valamilyen klubba.

Más hormonális problémák is okozhatnak zavarokat a súlyunkban. A pajzsmirigy túlzott működésekor általában fogyás tapasztalható, alulműködéskor pedig lassul az anyagcsere, ezáltal nehezebben fogy a beteg. A pajzsmirigy rendellenességek elsősorban a nők betegségei, de férfiaknál is előfordul. A legtöbben az idősebb generáció tagjaiból kerülnek ki, de egyre gyakoribbak a fiatal, tinédzser vagy huszonéves lányok pajzsmirigy gondjai. Megfelelő terápia, gyógyszeres kezelés nélkül nem fog helyrebillenni a hormonháztartás, és nem indul meg a fogyás sem, így mindenképpen érdemes szakorvoshoz elmenni.

Az ideális súly eléréséhez elengedhetetlen tehát a betegségek megfelelő kezelése, a megfelelő étrend, mozgás, és a különféle kiegészítő kezelések (étvágycsökkentő tabletták, tekercselés, jakuzzi használat, szauna, stb.), és persze a türelem.

Hozzászólás írása