Milyen egészségügyi kockázatokat rejt egy rossz matrac?

Nem is gondolnánk, mennyi problémát tud okozni egy rosszul megválasztott matrac, pedig komoly egészségügyi kockázatokat rejt a mellényúlás. Életünk harmadát, vagy közel harmadát átalusszuk, kiemelten fontos tehát, hogy a fekhelyünk igazodjon testünk igényeihez.

A legkellemetlenebb egészségügyi problémák

Egyértelműen a derék- és hátfájás a legkínzóbb tartós probléma, amit a rosszul megválasztott ágybetét tud okozni. Az ideális matrac támasztja a gerincoszlopot és tehermentesíti a csigolyákat. Sem a túlságosan kemény, sem a nagyon puha matrac nem a legjobb választás. A kemény változatok nyomáspontokat képeznek, a puhába pedig teljesen bele tud süppedni a test, ami szintén nem egészséges. Ha sokáig pihenünk a számunkra nem jó ágybetéten, akkor deformitás alakulhat ki a gerincünkön, ami tartós fájdalmakat okozhat.

Alvászavarok is könnyen kialakulnak, ha nem a számunkra ideális fekhelyen térünk nyugovóra. Ha nem vagyunk kellően kipihentek, akkor az a mindennapi életünkre is komoly hatással van, nem fogunk tudni teljesíteni az iskolában és a munkahelyen. Az is megtörténhet, hogy már nap közben elfogy az erőnk, és képesek lennénk elaludni. Amennyiben éjjelente forgolódunk az ágyban, nehezen jön álom a szemünkre, mindenképpen gondoljunk arra, hogy a matrac nem biztos, hogy megfelelő.

Nagyon fontos, hogy a matrac megfelelően alátámassza a testünket

Nagyon fontos, hogy a matrac megfelelően alátámassza a testünket

Más kellemetlen tünetek is megjelenhetnek

Nemcsak az alvászavarok és az ízületi betegségek veszélyeztetik a silány, vagy egyszerűen csak nem megfelelő matracon pihenők életét. Amennyiben rosszul és keveset alszunk, azáltal megnő a kockázat a különböző szív- és érrendszeri betegségekre. A kevés alvás okozhat még magas vérnyomást, általános közérzet romlást és teljesítmény gyengülést., idegességet, de a szokottnál agresszívabb viselkedést is tapasztalhatunk magunkon.

A kevés alvás a bőrünkön is meglátszik, mélyebb ráncok alakulhatnak ki az alvásmegvonás miatt, a bőröregedés jelei korábban megjelenhetnek a kelleténél.

Memória problémák is könnyedén kialakulhatnak. A koncentrációképesség csökken, nehezebben kúsznak bele az információk az agyba, a tanulás nehezebbé válik a megszokottnál.

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az alvászavarok mögött valamilyen egészségügyi probléma húzódik meg. Ha a fent említett problémák valamelyike megkeseríti az életünket, akkor mindenképpen gondoljunk arra, hogy a matrac okozza a panaszainkat. Ellenkező esetben a kezelés csupán tüneti lesz, és a valós problémát, (azaz, hogy rossz matracon fekszünk) nem szűnik meg. Ha kiderül, hogy az ágybetét a bűnös, akkor mindenképpen cseréljük le minél hamarabb, hogy a kínzó panaszok mielőbb megszűnjenek.

Hozzászólás írása