Az intimitás és a szex szerepe az általános egészségi állapotban

Az intimitást nem szabad összekeverni a szexszel, bár az egyik fellendítheti a másikat, de nem foglalja magában azt. Az intimitás maga a bizalom, az elfogadás és az érzelmi kötődés, az intim partnerek törődnek egymással, nem félnek megosztani gondolataikat, vágyaikat.

Intim kapcsolatot nemcsak a partnerrel lehet ápolni, hanem barátokkal, családtagokkal is. Az intimitásnak számos fizikai és mentális egészségügyi előnye van.

Az EverydayHealth a témával kapcsolatban azt írja, hogy a határok időnként elmosódhatnak, lehet intimitás szex nélkül is és fordítva. Az intimitás inkább érzelmi, mint fizikai kapcsolat, ahogy nő a kapcsolatok időtartama és a partnerek életkora, a szexuális gyakoriság csökkenhet, de az intimitás növekedhet.

Dr. Michael Krychman, a The Sexual Spark című könyv társszerzője, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem klinikai egészségügyi professzora szerint az intimitásnak négy típusa van. A fizikai, ami azt jelenti, hogy a pár egyszerre van ugyanazon a helyen és minőségi időt tölt együtt.

Érzelmi, ami az érzelmek és gondolatok megosztását és az érzelmi szinten való kapcsolódást jelenti. Érzéki, ami testi érintést és örömöt jelent, valamint a fizikai kapcsolat nem szexuális módjait. És végül a szexuális, ami magában foglalja a szex valamennyi formáját. Az intimitás ezen formáira mindenki más és más mértékben vágyik a kapcsolataiban.

Ha nem a megfelelő intimitást éli át valaki, akkor annak következményei lehetnek a különböző szexuális zavarok, így például a férfiak merevedési zavarainak hátterében is sokszor ezek a problémák állnak. Ilyenkor a potenciagondok lelki okokra vezethetők vissza és ezek alapos feltérképezésével gyógyíthatók is.

Az intimitásnak számos egészségügyi előnye van, így például segít a stressz csökkentésében és az egészség megőrzésében. A stressz nagyon sok egészségügyi szövődménnyel járhat, többek között az álmatlanság, izomfájdalom, magas vérnyomás, legyengült immunrendszer és az irritábilis bél szindróma hátterében is sokszor a stressz áll. Az intimitás pedig segít csökkenteni a stresszt, így a szervezet feltöltődhet, az immunrendszer egészsége helyreáll.

Hozzászólás írása