Az irodaként vásárolt ingatlan hitelezési problémái

A lakásvásárlás előtt állók jelentős többsége bizonyára találkozott már olyan problémával, hogy főként újépítésű társasházak esetében rendre sokkal olcsóbban lehet irodának minősített lakásokat vásárolni, mint mindennapi lakhatásra szánt ingatlanokat.

Ennek érdekében egyre több ember fejében fogalmazódik meg a gondolat, hogy lehetőség van-e irodának minősített ingatlanokat lakhatási célra megvásárolni, és ha igen, akkor ilyen esetben tudunk-e hitelt felvenni, és élni a szocpol adta lehetőségekkel?

A szocpol és az egyéb támogatások kizárva

Amit feltétlenül fontos kiemelnünk a témában, hogy egy irodaként megnevezett ingatlanra biztosan nem kaphatunk semmilyen körülmények között sem szocpolt vagy más egyéb lakhatási támogatást, hiszen tevékenységi köréből kifolyólag papíron nem azért vesszük meg, hogy családunk, ezáltal gyermekeink is ott lakjanak. Ami azonban ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a legtöbb pénzintézet magánszemélyeknek még hitelt sem tud adni irodának minősített ingatlanokra, így hiába érné meg sokkal jobban ilyen formában beruházni lakóházakra, azt legfeljebb csak készpénzzel tehetjük meg, de utána még számtalan egyéb költséggel is számolnunk kell.

Ha ugyanis irodaként vásárolunk meg egy ingatlant, akkor nyilvánvaló, hogy azt a későbbiekben át kell minősíttetnünk lakássá, ami bizonyos esetekben komoly költségekkel jár együtt, ami nagyobb alapterületű épületek esetében nem kizárt, hogy éppen azt az árrést veszi el tőlünk, amiből kifolyólag megérte volna irodaként megvásárolnunk magunknak egy házat. Ebben a kérdéses a területileg illetékes építési hatóság és a földhivatal dönt, illetve határoz meg költségeket.

Az irodaként vásárolt ingatlan hitelezési problémái

Az irodaként vásárolt ingatlan hitelezési problémái

Ha hitelből szeretnénk megvenni egy irodának minősített ingatlant

Amit a hitelfelvétel kapcsán egy ilyen esetben feltétlenül tudni kell, hogy lakáscélú hitel felvételére semmilyen esetben sincs lehetőség, ellenben több magyar bank kínálatában is elérhető már forint alapú és egyben piaci kamatozású ingatlanhitel, ami hasonlóan jó feltételeket garantál, mint egy lakáskölcsön, noha természetesen azért akad közöttük különbség. A legfontosabb, hogy az ingatlanhitelek referenciakamat alapon működnek, vagyis a mindenkori BUBOR határozza meg a törlesztő-részletek összegét. Noha ez az utóbbi években a jegybanki alapkamat mérséklődése miatt folyamatosan csökkent – ami pozitívum volt az ingatlanhitelesek számára –, ellenben a fix kamatozás és a fix törlesztő-részletet senki és semmi sem tudja garantálni.

Természetesen kiskapuk és lehetőségek ebben a tekintetben is vannak, pláne akkor, ha van egy vállalkozás a nevünkön, és irodaként vásároljuk meg az adott ingatlant, így kérünk rá kölcsönt, majd később eladjuk egy családon belüli magánszemélynek úgy, hogy közben lakóingatlanná minősítettük, így rengeteg költséget lefaraghatunk, miközben relatíve olcsón juthatunk hozzá egy saját házhoz is.

Hozzászólás írása