Betonozás lépésről lépésre

Bár a betonozás egyszerűnek tűnik, mint mondjuk a festés, valójában nem is olyan könnyű szakszerűen elvégezni. Persze házilag is lehet betonozni, de rendkívül lényeges, hogy tisztában legyünk a folyamatokkal, hogy a végén ne töredezzen, repedezzen, és szép, tartós legyen a végeredmény.

De hogyan is zajlik a betonozás folyamata?

Mi kell a betonozáshoz

Most erre rávághatnánk, hogy beton, de a helyzet nem ennyire egyértelmű. A betont kikeverhetjük házilag is, de vásárolhatunk készbetont, mondjuk földnedves betont vagy mixerbetont, hogy gyorsabban és egyszerűbben menjen a munka. Mielőtt persze betonfajtát választunk, nem árt tudni, hogy melyik mikor és hol használható, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

A betonozás lépései

A betonozás előtt mindenképp szükséges egy alapos tervezés. Lényegese ugyanis, hogy mielőtt belevágnánk a betonozásba, előtte előkészüljünk a folyamatra. Fontos kérdés lesz, hogy mennyi betonra is lesz szükség. Ehhez tudnunk kell a betonozandó felület szélességét és hosszúságát, illetve a beton vastagságát is.

Emellett szükség lesz arra is, hogy beszerezzük a szükséges anyagokat, magát a betont, illetve az alapanyagait, ha magunk kevernénk, de eszközökre is szükség lesz, mint a betonkeverő, talicska, beton vibrátor, vödör, gereblye, ékek, lapátok, karók, vízmérték, mérőszalag, zollstock, kőműveskanál, szintező zsinór, lehúzó léc, fa simító, fém simító vagy végső simító és takarófólia. Betonkeverő persze csak akkor kell, ha mi keverjük a betont.

Ha minden eszköz megvan, akkor jöhet a betonozás, melynek főbb lépései a bedolgozás, a tömörítés, és az utókezelés. A lépések a következők:

– A talaj előkészítése, melynél szükség lehet akár ásásra is. Ilyenkor készítjük a homok vagy kavicságyat.
– A következő lépés a zsaluzat kiépítése, ugyanis ez fogja tartani a friss betont.
– Ezt követi a szerkezet megerősítése.
– Ezután jöhet a beton, vagyis a keverés, ha szükséges, és persze a bedolgozás.
– A tömörítésről és elsimításról nem szabad megfeledkezni.
– A beton ezt követően száradni fog, 7-14 napig érdemes locsolni, hogy megvédjük a száradástól, 28 napig pedig nem szabad terhelni. Érdemes naponta többször is locsolni, és fóliával letakarni.

Hozzászólás írása