Devizahitel végtörlesztése

A svájci frank közelmúltban tapasztalt rendkívüli erősödése komoly feladat elé állította az európai országok, köztünk hazánk közgazdászait és pénzügyi szakértőit is. Bár a devizahitelesek az elmúlt hónapban még jelentősen magasabb törlesztő részlettel kellett, hogy számoljanak, a rendszer stabilizálódása már napjainkban is érezteti hatását. A tél és a fűtésszezon közeledtével az energiaárak, az iskolakezdés költségei még így is növekvő terheket rónak a lakosságra, mely elsősorban a vásárlási kedv csökkenésében fog megmutatkozni a jövőben. Ez pedig kétségkívül negatív hatással lesz majd országunk gazdasági helyzetére.

végtörlesztés

végtörlesztés

Az európai pénzügyi helyzet hatására a devizahitelesek számára új lehetőségként jelent meg a végtörlesztés, mely kapcsán tartozásaik egyösszegű kiegyenlítésére van lehetőségük, s amennyiben ezt nem áll módjukban megtenni, úgy már meglévő devizahiteleiket válhatják forint alapú hitelre. Számos kérdés felmerül a témával kapcsolatban, leginkább az foglalkoztatja az érintetteket, vajon érdemes-e mindezt megtenni, vagy a helyzet hatására a jövőben valószínűleg gyengülést mutató forint alapú hitelek még nagyobb terhet rónak majd a családokra? A forint alapú hitelek minden valószínűség szerint költségessé is válhatnak a várható magas kamatokat figyelembe véve.

Az alpesi deviza közelmúltbeli szárnyalását tekintve a vártnál jóval előreláthatatlanabb tehát a helyzet pénzügyi téren. A devizahitelek végtörlesztésére pedig valójában csak azok a családok és hitelfelvevők jogosultak, akik rendelkeznek a tartozásnak megfelelő félretett pénzösszeggel. A hiteligénylések során tapasztalt, a mozgatható tőke nélkül élők szempontjából gyakran sérelmezett méltánytalan feltételek jelen helyzetben is megmutatkoznak a hitelintézeteknél.

Hozzászólás írása