Egy gyerek születése megváltoztatja a párok életét

Azt hiszed, készen állsz, de semmi sem változtat meg annyira, mint egy gyermek érkezése. Egy pillanat alatt felelősséget vállalsz egy másik életért! És egy új ember születik: egy anya és egy apa.

Az élet hosszú útján nincs emlékezetesebb kaland, mint a gyermekvállalás. És ez olyasvalami, ami meglepetésként éri az embert. Elképzeltél más csúcspontokat is az életedben; azt hitted, minden megváltozik, amikor befejezed a tanulmányaidat, amikor megtalálod az első állásodat, amikor szerelmes leszel, amikor lakást veszel, amikor főnök leszel, bármi is legyen az. Néhány ilyen dolog jön és megy, de az élet többé-kevésbé ugyanúgy folytatódik.

Hirtelen, minden figyelmeztetés nélkül, egy hurrikán pusztító erejével berobban az életedbe egy gyermek, ledönti az önelégültségedet, elsöpri a rutinodat, beteljesíti a reményeidet. A légkör kitisztul, és a szokatlanul kék ég alatt egy új személy emelkedik fel: a szülő. Egy huszonnégy órás munkahely alakul ki, ahol folyamatosan jelen kell lenni. Persze, nem fog senki varázslatos módon mindent jól csinálni, de a hozzáállás elengedhetetlen.

Nincs olyan tanulmány, nincs olyan szakma, amely huszonnégy órás elkötelezettséget követel. A gyermek igen, és az anya és az apa felvállalja. Nem futnak el, nem esnek össze.

A változás jó

A szülő valahonnan az elméje mélyéről meríti a szükséges forrásokat, hogy mindenről gondoskodjon. Az álmos most az éjszaka közepén is felébred, a szétszórt mindenre emlékszik, a határozatlan döntéseket hoz, a szégyenlős tiszteletet vív ki magának a gyermekorvosnál, az ideges pedig kifogyhatatlan türelmet tanúsít. Az aggodalom csak a pici felé irányul, nincs több idegesség az erekció jelenléte vagy hiánya miatt, ahogy a plusz kilók sem tűnnek fel senkinek.

És a gyerek további változásokat hoz. Bár a mindennapi életben a lassúságuk néha bosszantó, vagy nem egyezik a felnőttek ritmusával, mégis sokat lehet tanulni tőlük. Ők nem törődnek az idővel, és aligha hagyják, hogy a sietség nyomást gyakoroljon rájuk. Az idő csak a szórakozáshoz számít. A gyermekvállalás nagymértékben azt jelenti, hogy visszanyerjük a játék képességét. Bármilyen tevékenység, legyen az bármilyen egyszerű is, számukra szórakozássá válik, és egy új lehetőséggé, hogy jól érezzék magukat. Ez pedig a szülőre is jó hatással lesz.

Hozzászólás írása