Ezek a világ legdrágább domainnevei

A domain nevek piacán mindig is voltak árbeli különbségek. Van aki ingyen szerez domaint, van aki milliókért sem válik meg tőle. Vannak akik üzleti célból, mások poénból még egyesek pedig csak ragaszkodásból hosszabbítják meg meglévő webcímüket.

A domaint ugyanis nem lehet örökre megvásárolni és kisajátítani, azt (általában) évente meg kell újítani. A szigorú nemzetközi és hazai jogszabályok pedig kordában tartják az internet teleszemetelését – már amennyire ez lehetséges. Az utóbbi időben ugyanis rengeteg értelmetlen domainnév is regisztrálásra került és több iszonyatosan drága webcím is gazdát cserélt.

Egy millió dollárt egy domainért?

Míg egy .hu domain végződésű domain már alig több, mint 2000 forintért beregisztrálható és általában egy nemzetközi domain címért sem kell 10.000 forintnál többet kiadnunk, vannak olyan címek, amik milliókért kelnek el. Azt gondolnánk, hogy az abszolút rekordot a sex.com tartja, amelyet 14 millió dollárért adtak el és, hogy toplistás a fund.com is, ami több mint 10 millióért kelt el.

Pedig érdekes módon még az egy millió dolláros poker.org domain sem került be a legdrágábban értékesített domain nevek toplistájának élmezőnyébe. Meglepő adatok az akár pár centes domain árakhoz képest.

Közel 2 milliárd amerikai dollár volt a legdrágább domain

A legtöbbet érő domain 2014-ben került eladásra, 1.8 milliárd dollárért, ez pedig nem volt más, mint a cars.com. Az 1998-ban megjelenő használt autók adásvételével foglalkozó oldal a mai napig piacvezető, így valószínűsíthető, hogy jó befektetést csinált a vásárló. A legdrágább 15 domain között, csupán a nyolcadik helyre szorult a sex.com és a porn.com illetve a porno.com is csak a 10-11. hellyel büszkélkedhetnek a maguk 8-9 millió dolláros árukon.

A fb.com is csupán 8.5 millió dollárt ért. A carinsurance.com közel 50 millióba, az insurance.com és a vacationrentals.com 35 millióba, a privatejet.com 30 millióba, az internet.com és a 360.com pedig 17-18 millióba kerültek. Elmondható tehát, hogy a kocsik, a szex és a biztosítás hódítják meg a domain adásvételi piacot.

Támogató: szerverplusz.hu

Hozzászólás írása