Fontos a rendszeres tájékozódás az állattulajdonosoknak

Egy kisállatot nem elég megvenni vagy befogadni, folyamatos törődést és szeretetet is kell neki megadni. Nagyon fontos, hogy rendszeresen figyeljük a különféle állatorvosi híreket és újdonságokat, az állatunkkal kapcsolatos információkat, hogy mindig naprakészek legyünk kedvencükkel kapcsolatban.

Mivel az állatok nem beszélnek

Sajnos nem mindig tudjuk megállapítani, hogy kedvencünknek van-e valami baja, hiszen ők nem beszélnek, ráadásul nincsenek mindig egyértelmű jelek. Vannak jól látható betegségek, mint például a különféle bőrbetegségek vagy szembetegségek kutyáknál és macskáknál is, de a belső elváltozásokról a laikus gazdinak nincs fogalma. Fontos megemlíteni, hogy a látható betegségek között is óriási különbségek vannak, nem mindegy, hogy egy másik állat miatt sebes a saját kedvencünk, vagy, mert mondjuk bőrdaganata van. Rendszeresen olvassunk irodalmat, cikkeket a témával kapcsolatban. Akiket érdekel, azok különféle állatorvosi felfedezéseknek is utánanézhetnek. Arról se feledkezzen meg senki, hogy akár szezonális, gyorsan terjedő betegségek is felüthetik a fejüket az állatok között, így mindig érdemes figyelni az aktuális sajtót.

Kisállatokkal való törődés

Kisállatokkal való törődés – Egy kisállatot nem elég megvenni vagy befogadni, folyamatos törődést és szeretetet is kell neki megadni.

Ne essünk át a ló túloldalára!

Állataink vizsgálása jó dolog, de legyünk mérsékletesek, egy kicsit furcsa viselkedés vagy egy fura folt még nem jelent biztos betegséget. Szerencsére ma már van internet, ahol magunk is utána tudunk olvasni a különféle bajoknak. Legyünk körültekintőek, nézzük meg több helyen a forrást, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Amennyiben a tünetek egy bizonyos betegségre utalnak, annak komolyságától függően mérlegelnünk kell, hogy állatorvoshoz fordulunk-e.

Nem érdemes szakismeret nélkül alternatív módon gyógyítani kedvenceinket, hiszen nem vagyunk állatorvosok, nem tudjuk, milyen károkat okozunk az állatnak. Ahogy a laikusok nem gyógyítanak embereket, úgy nem gyógyítsanak állatokat sem, mert baj lehet a vége.

Hozzászólás írása