Hogyan tehetjük biztonságossá a szobát a papagájunk számára?

Bár a papagájok idejük nagy részét egy kalitkában töltik, szeretnek szabadon röpködni, a gondos gazdik pedig ezt lehetővé is teszik a számunkra. Igen ám, de ehhez arra is szükség van, hogy a szoba biztonságos legyen, mert ellenkező esetben kedvencünk akár meg is sérülhet.

A papagájok értelmi képességei egy két-három éves gyermekéhez hasonlatosak, és egy kisgyerek számára is biztonságossá kell tennünk a szobát, hogy szabadon jöhessen-mehessen, tehát a papagáj esetében sincs ez másként.

De mire érdemes figyelni a röptetéskor? A mérgező és sérülést okozó tárgyak, dolgok elrakása ilyenkor elengedhetetlen. A következőkben adunk néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan, hogyan is tudjuk biztonságossá tenni a szobát a repkedő papagájunk számára, ha ő lesz az új családtag a lakásban.

Amire mindenképp érdemes odafigyelni

Nyílászárók

Az átlátszó üvegfelülettel a madarak nem tudtak mihez kezdeni, legyen szó természetben élő példányról, vagy fogságban, az otthonunkban nevelt kedvencről. Mivel azt hiszik, hogy át lehet rajta repülni, ezért gyakran szállnak neki az ajtónak vagy az ablaknak.

Ennek megelőzése érdekében célszerű valamilyen drapériával, redőnnyel vagy más árnyékolóval lefedni az ablakot. Amit még gyakran megtesznek a madártartók, hogy a papagáj szárnyát visszavágják, épp csak annyira, hogy lassítsa a repülést, de azt ne korlátozza.

Fűtőtest és ventilátor

Reptetéskor a ventilátort érdemes kikapcsolni, és fűtőtesteket is, mert a forróság kárt tehet a madarunkban. A szoba hőmérsékleténél is célszerű kerülni a szélesőségeket.

Vezetékek

Reptetéskor a vezetékek elrejtése is fontos, mert komoly sérüléshez vezethet, ha a madár beleakad, esetleg rácsíp a csőrével, az pedig megrázza. Ha tehetjük, a kábeleket rejtsük PCV csövekbe.

Növények és egyéb mérgező anyagok

Mivel a papagájok képesek a vegyszereket a lábukon keresztül is felszívni, ezért reptetés előtt minden veszélyes anyagot távolítsunk el, töröljünk fel, és a kezünket is alaposan mossuk meg. A szobanövényeket is érdemes kivinni a szobából, mert egyes növények mérgezőek lehetnek a madarak számára.

Hozzászólás írása