Ilyen esetekben kiváló a térkő

A térkövezés az egyik legjobb választás abban az esetben, ha szeretnénk egy lakásunk környékén található kisebb-nagyobb területet olyan anyaggal bevonni, amely szilárd, nagy terhelést is kibír, ezen felül pedig nem kell attól sem tartanunk, hogy kinő rajta a fű.

A térkő mégis sokaknak eszébe sem jut, ha egy placc befedéséről van szó, mert nem ismerik, vagy csak nem tudják, hogy miként kell belőle szép és látványos felületet kirakni, márpedig a térkövezés sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák. Hovatovább a térkővel kirakott burkolat nem is egy néhány hónapra, vagy évre szóló befektetés, lévén megfelelően megalkotott alapokkal és jó szakemberrel lerakva akár hosszú évtizedeken át is otthonunk egyik ékessége lehet. Hogy mégis milyen esetekben használható a térkő?

Bármilyen placchoz tökéletes

A térkövek kapcsán fontos kiemelni, hogy nagy általánosságban minden olyan felületen alkalmazható, ahol a beton vagy az aszfalt, és felhasználási módja lényegében csak kreativitásunkon múlik majd, akárcsak az, hogy milyen formájú vagy méretű felülethez kívánjuk alkalmazni. A térkő például az egyik legjobb megoldás, ha biztonságos, télen is csúszásmentes, könnyedén tisztítható, illetve takarítható kocsibejárót, esetleg autó beállót szeretnénk magunknak. Ha nagyobb felületről van szó, a rideg aszfalthoz képest különböző színű térkövekkel és mintákkal is feldobhatjuk fel a bejárót, ami különösen előnyös szempont abban az esetben, ha például egy egész udvart szeretnénk lerakni térkővel.

Ilyen esetekben kiváló a térkő

Ilyen esetekben kiváló a térkő

A térkövek segítségével ezen felül remek kerti ösvények, tipegők és járdák is építhetők, amelyek megfelelő színösszetétel kiválasztásával – például zölddel vagy barnával –, rendkívüli módon beleillenek majd a környezetbe is, igazi nyugalom szigetévé varázsolva ezzel kertünket, ahol a székeknek, az asztaloknak, valamint a kiülőknek is tökéletes alapot biztosíthatunk ezzel az eljárással. A térkövek segítségével rendkívül masszív és barátságos lépcsőket is kialakíthatunk – mindössze egy kicsit mélyebbre kell ásnunk hozzá –, de kerti tűzrakó hely, szalonnasütő, sőt parkoló alapjához is kiváló választás. Összességében tehát mindenhová ajánlott, ahol valamilyen kültéri aktivitást folytatunk, és nem szeretnénk letaposni a szép gyepet.

A választás szempontjai

A térkő kiválasztásához természetesen érdemes azért figyelembe vennünk sok szempontot, hiszen amennyiben szakszerűen szeretnénk lerakni, akkor több dologra lesz szükségünk hozzá, mint a betonhoz, hiszen a térkőnek kell állandó szegély is, míg a betonplaccokat lényegében csak kizsaluzzuk, és utána azokat elbonthatjuk, a szerkezet önállóan is megáll majd. Ha viszont barátságosabb, színesebb, nem mellesleg pedig gyorsabban lerakható, és a lerakás után azonnal terhelhető felületre vágyunk, akkor minden más felülettel, így a betonnal szemben is sokkal szerencsésebb lesz a térkő mellett voksolnunk.

Hozzászólás írása