Még mindig nagyon megéri nálunk nyaralni a németeknek

A rendszerváltás előtt és közvetlenül utána a német turista óriási érték volt Magyarországon, hiszen rengeteg pénzt hoztak hozzánk, ebből kifolyólag mindenki őket várta, mindenki az ő kedvükben akart járni, és a Balaton partján is szinte csak és kizárólag német szót lehetett hallani.

Ehhez képest a helyzet az utóbbi években alaposan visszaesett és mérséklődött, így ma már nem látni az utakon a konvojokban, lakóbuszokkal és lakóautókkal érkező németeket, és a Balatonon is kukoricát kiabálnak már a „mais” helyett. Vajon mi változott?

Nem változott semmi!

Legalábbis ami a németek gazdasági helyzetét illeti, hiszen hiába volt gazdasági recesszió, hiába döntötte be majdnem az eurót a svájci bank, a Die Welt egy friss kutatása szerint a németek még mindig imádják Magyarországot, ha nyári kikapcsolódásról és vakációról van szó. Mindezt pedig nem csak a sok szép hazai látnivaló és úti cél miatt, hanem azért is, mert bizony Magyarországon gazdaságilag nagyon megéri számukra nyaralni, hazánk ugyanis számukra rendkívül olcsó – ami nem véletlen, tekintve hogy milyen magas most az euró árfolyama.

Az euró már hónapok óta egyáltalán nem gyengélkedik, sőt mi több, talán erősebb, mint valaha – legalábbis a forinttal szemben –, ezáltal nem véletlen, hogy a Die Welt az olvasók segítségével Magyarországot a németek egyik kedvelt úti céljának nevezte meg, ahová anyagilag nagyon érdemes elutazniuk a lakosoknak. Mindezt azért, mert országunkban számukra nagyon olcsók a repülőjegyek, a nyaralóhelyeken pedig jó áron találhatnak maguknak szállást, sőt mi több, a legdrágább étterem is nagyon olcsónak tekinthető számukra.

Ahová nem ajánlott menni a németeknek

A lap kiemelte, hogy bár a németek akkor járnak a legjobban, ha ki sem teszik a lábukat saját országukból, ezzel azonban csak az utazási költségeken tudnak spórolni, minden más azonban sokkal drágább lesz a számukra ebben az esetben is. Igaz: síelni nem tudnak elmenni minden egyes országba, ellenben túrázni és fürödni már akár Magyarországra is. Ha a németek mégis például inkább Svájcot választják úti céljukként, akár 25 százalékkal többet fizethetnek, mintha belföldön, és közel 50 százalékkal drágább árakkal szembesülnek, mintha Magyarországon nyaralnának.

  • Nevezetességek a német fővárosban: katt
Brandenburgi kapu Németországban

Brandenburgi kapu Németországban

Érdekesség, hogy a német lap egyáltalán nem ajánlja az olyan közkedvelt ázsiai úti célokat sem, mint amilyen Indonézia, Thaiföld vagy éppen India, ezeken a helyeken ugyanis 20 százalékkal többet kell fizetniük, mintha például hozzánk jönnének, vagy belföldön maradnának. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha egy német család Amerikát vagy esetleg Törökországot tűzni ki úti céljául. Magyarország mellett egyébiránt a Die Welt még olyan nemzeteket ajánlott olvasóinak nyaralási célként, mint Lengyelország, Horvátország, Csehország, Svédország vagy Norvégia, amelyek – mivel nem csatlakoztak még az euró-övezethez – szintén olcsó nyaralással kecsegtethetnek a számukra akár gyengébb euró mellett is.

Hozzászólás írása