Így kezdjünk hozzá a testmozgáshoz túlsúlyosan

A rendszeres testmozgásról mindenki tudja, hogy az egészséges életmód nélkülözhetetlen része. Ez nem csak azokra vonatkozik, akik vékonyak és megpróbálnak egészségesen táplálkozni, hanem azokra is, akiken van néhány plusz kiló.

A fittség megőrzése mellett a mozgás ugyanis rendkívül fontos a betegségmegőrzés tekintetében, azonban nem árt figyelembe venni, hogy amennyiben túlsúlyosak vagyunk, akkor jobban oda kell figyelnünk arra, hogy miként is kezdünk hozzá a sporthoz, máskülönben akár nagyon súlyos sérüléseket is szenvedhetünk.

Fő a fokozatosság és a megfelelő bemelegítés

Amennyiben van rajtunk néhány plusz kiló, akkor érdemes figyelembe venni, hogy az edzések az első néhány alkalommal nem lesznek túl kellemesek, azonban rövid időn belül érezzük majd pozitív előnyeit, legyen akár néhány leadott kiló, akár a nagyobb állóképesség. Ehhez azonban fontos, hogy fokozatosan vessük bele magunkat a dolgok sűrűjébe, ezáltal a rendszeres mozgáshoz hozzátartozik a bemelegítés is, amit soha, semmilyen körülmények között sem szabad átugrani. A bemelegítés nem csak azért hasznos, mert így kedvet kapunk a mozgáshoz, hanem ezen felül alaposan átmozgatjuk ízületeinket, felkészítjük őket a terhelésre, amire túlsúlyosként sokkal nagyobb szükségünk lesz, hiszen izmainknak, csontjainknak és ízületeinknek sokkal több terhelést kell elviselniük. Ha nincsenek társaink az edzésben, érdemes személyi edzőt is felfogadni, mielőtt olyan sérülést szenvedünk, ami egy életre ellehetetlenít minket a sportolástól.

Így kezdjünk hozzá a testmozgáshoz túlsúlyosan

Így kezdjünk hozzá a testmozgáshoz túlsúlyosan

A fokozatosság elvét tehát mindig be kell tartani, ez pedig nem csak a sorrendiségre vonatkozik – tehát a bemelegítés után az edzés következik –, hanem konkrétan arra is, hogy még egy kiadós bemelegítés után se álljunk neki azonnal a legnehezebb gyakorlatoknak, mert annak könnyedén nyögés lesz a vége. A terhelés legyen fokozatos, és főként az első alkalmakkor érdemes egyszer felmérni saját képességeinket, hogy hol vannak a határaink, amelyeket egyre többször kell és siker esetén fogunk is átlépni a jövőben.

Építsünk izmot

A túlsúlyos emberek legnagyobb problémája, hogy testtömegükhöz képest csak nagyon jelentéktelen izomzattal rendelkeznek. Éppen emiatt – valamint a későbbi terhelések elviselhetőségének érdekében – fontos lesz időt szakítani a súlyzós edzésekre is, hiszen izmaink csak és kizárólag ekkor, ebben a formában fognak erősödni, és csak így léphetünk majd újabb és újabb szintekre. A kalória égetéséhez ugyanis nem elég csak lötyögni, ahhoz izomzatra is szükség lesz. Persze a súlyzókkal érdemes csínján bánni, így a fokozatosság elvét itt is szigorúan tartsuk be.

A túlsúly a testmozgás tekintetében óriási hátráltató tényező, ez tény és való, azonban soha ne vegye el a kedvünket attól, hogy tovább küzdjünk, mert minél előbb feladjuk, annál több plusz kiló nehezíti majd meg az életünket a jövőben, és annál nagyobb egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat a későbbiekben.

Hozzászólás írása