Családi ház: építsünk vagy inkább vásároljunk?

Azok a családok, akik szeretnék új házban újrakezdeni, esetleg folytatni életüket, bizonyára családi házban gondolkoznak, amivel kapcsolatban felmerül, hogy építésre vagy inkább vásárlásra kerüljön-e sor. Amennyiben ugyanis vásárolunk egy házat, abban az esetben vagy be kell érnünk egy több évtizedes épülettel, vagy mások igényeivel, miközben egy saját építésű ingatlan esetében úgy helyezünk el mindent, ahogyan csak szeretnénk.

Mit szeretnénk és mennyiből?

Rendezze be mediterrán anyagokkal: megnézem

Amennyiben felmerül a fentiekben felvetett dilemma, az első kérdés, amire feltétlenül válaszolnunk kell, az nem más, minthogy pontosan mit is szeretnénk, és azt mennyiből akarjuk megvalósítani, mert bármilyen környéken is élünk, illetve szeretnénk élni, ott garantáltan más értéket képviselnek majd az ingatlanok. Budapesten például sokkal drágábbak a házak a felkapottabb negyedekben, és egészen más értékekkel találkozunk a kertvárosban, valamint vidéken is. Amennyiben sikerült objektíven felmérnünk a helyzetet, akkor a meglévő ingatlanok tekintetében fontos figyelembe venni minden eshetőséget.

Családi ház: építsünk vagy inkább vásároljunk?

Családi ház: építsünk vagy inkább vásároljunk?

Ha ugyanis egy már felépített házat veszünk, és előtte laktak is ott, akkor csak egy tisztasági festést követően ajánlatos beköltözni, de mivel nem a saját ízlésünknek megfelelően lett kialakítva a lakóház, ezért számítanunk kell arra is, hogy kisebb átalakításokat is eszközölnünk kell ahhoz, hogy birtokba vehessük az ingatlant. Számításba kell vennünk azt is, hogy esetleg szükség lesz az épület teljes belső átalakítására, amihez érdemes belső építészt bevonni azért, nehogy egy olyan fal kerüljön kiütésre, ami veszélyezteti a ház szerkezetét. Érdemes felmérnünk a falak és a tető állapotát jó előre annak érdekében, nehogy bontásra kerüljön sor.

Építkezni sem sokkal drágább

Hogy az építkezést vagy inkább a használt lakás vásárlását választjuk-e, az ezek után csak és kizárólag attól függ, hogy utóbbin pontosan mekkora beavatkozásokat kell elvégeznünk. Ha például csak egy festésre lesz szükségünk a teljes berendezés mellett, ezen felül pedig néhány évtizeden belül komolyabb felújítási munkára nem lesz szükség egy adott ingatlan esetében, akkor felesleges lenne elszalasztanunk, hiszen több millió forintot is megspórolhatunk ezzel. Ha viszont le kell cserélni a tetőt, belül komoly átalakításokat kell végezni – például fürdőszobát kialakítani –, nyílászárókat cserélni és külső szigetelést alkalmazni, az már akkora költségeket emészthet fel, hogy jobban megéri építkezni. Persze vannak régiók, ahol a magas telekárak miatt még ez sem igaz állítás!

Nyilvánvaló, hogy az új lakás kapcsán még mindig ott van, hogy teljesen a mi igényeinkre szabottan kerül kialakításra, ezen felül pedig senki nem lakott ott előttünk, de ezért mindig mélyebben bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Ezért ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy 20-30 évig garantáltan nem kell komolyabb felújításra költenünk.

Hozzászólás írása