Járt már a szabadkai piacon?

Azt mondják, a szabadkai piac egy falat távol-kelet a magyar határ közelében. Valóban túlzás lehet összehasonlítani az indiai vásárok és piacok fogalmával, de a szabadkai piacra is jellemző, hogy amit itt nem talál meg az érdeklődő, az valójában nem is létezik. Épp ezért érdemes nyitott szemmel járnunk, mert igazi kincsekre bukkanhatunk igazán kedvező áron.

No de nézzük csak, hol helyezkedik el a szabadkai piac. Természetesen Szabadkán, mintegy 10 kilométer távolságra a magyar határtól. A tompai átkelő után érkezünk meg a városba, majd a Zombori úton haladva juthatunk el a piacig.

Mivel az itt dolgozó árusok forgalmának jelentős hányadát a magyarországi vásárlók bonyolítják, így nem kell aggódnunk a nyelvi akadályok miatt. Azt túlzás lenne állítani, hogy minden árus beszél magyarul, de abban biztosak lehetünk, hogy a számokat tökéletesen ejtik a mi nyelvünkön is, akár forintban kifejezve is. Természetesen nem jelent gondot számukra a forinttal való fizetés, így az átváltás lehetőségeinek hiánya sem okozhatna gondot. Különösen azért sem, mert a piac területén több pénzváltó irodát is találunk. Természetesen nem hiányoznak a zug-váltók sem, akik feketén, zsebből intézik az átváltást, de velük érdemes óvatosan viselkednünk, különösképpen akkor, ha gyakorlatlanok vagyunk az euró-dinár vagy forint-dinár átváltásokban.

Szabadka

Szabadka

 

A szabadkai piacot az olcsó, közepes minőséggel bíró ruházatok teszik népszerűvé sokak számára. Mindenféle ruházati cikket megtalálhatunk női és férfi kivitelben is, a legkisebb mérettől a legnagyobbig, akár a speciális igényekhez igazodó kivitelben is.

 

És ha már Szabadkán járunk, ne hagyjuk ki a szerb gasztronómia jellegzetes húspogácsáját, a pljeskavica nevű ételt!

Hozzászólás írása