Kitalálod, melyik divatról van szó?

Nőietlen, igénytelen, antiszexuális, nevetséges az ellentábor szájából, stílusos, laza, „csak magamnak akarok megfelelni”, kényelmes, vicces a szóban forgó trend rajongói táborának szájából. Ma rengeteg üzlet kínálatának jelentős részét teszik ki azok a ruhadarabok, melyekre az előző mondat melléknevei mutatnak.

Ami pedig tény, hogy megosztó, nem teljesen újkeletű, bár az utóbbi évek divatjától jelentősen eltér és egyre nagyobb teret hódít magának a legnevesebb divatmárkáktól kezdve a sportruházat gyártókon keresztül a fast fahion üzletekig.

Körvonalazódik már, mire gondoltunk? Esetleg meg is van a megfejtés? Ez az Oversize. A túlméretes, buggyos, laza, zsákruhák divatja, mely két, egymástól élesen elválasztott táborra osztja az embereket. Van, aki imádja és szupertrendinek érzi magát bennük, valamint vannak azok, akik nevetségesnek és igénytelennek találják. A divat már csak ilyen, nem mindenki bolondul az aktuális irányzatokért, sőt van, aki inkább megbolondul tőle.

Az Oversize viszont az erőteljes ellenérzések és nagyszámú ellentárbor ellenére is meghatározó, éppen ezért tudjuk meg róla kicsit többet! Komoly története van, néhányaknak ideológiai szempontból is fontos, tüntetőlegesen viselik, hogy megmutassák vele világnézetüket, szembe menjenek az őket zavaró felfogással, alapvetőségekkel.

Az Oversize ruhák nem azt jelentik, hogy a ruhák a viselőjüknél pár mérettel nagyobbak. Az ilyen holmiknál általában csak egy részlet eltúlzott, de máshol passzolnak. Ha például egy pulcsit nézünk, akkor lehetséges, hogy csak a vállszélessége nagyobb a kelleténél, de az ujja hossza, a pulcsi hossza megfelelő méretű. Kabátoknál a vállszélességnek kell passzolnia, általában az Oversize kabátok mindenhol máshol extra bőséggel rendelkeznek.

Kitalálod, melyik divatról van szó?

Kitalálod, melyik divatról van szó?

A túlméretezett divat kiötlői, követői úgy vélik, ez a divat nem más, mint az extravagancia, lazaság megtestesítője, ami megmutatja, hogy egy nő nem csak akkor lehet nőies és vonzó, ha a ruhák megmutatják a férfiak számára érdekes részeiket.

Vannak, akik kényelmi szempontok miatt imádják a túlméretezett ruhákat. Egy oversize kabát vagy pulcsi kitűnő megoldás, mikor nem vagyunk formában, mikor nincs ötletünk, mit vehetnénk fel. Divatos, így nem kell aggódni a furcsa tekintetek miatt, ráadásul ősszel vagy télen nagyon finom érzés beleburkolózni egy nagy meleg holmiba.

Hogyan ajánlott viselni?

Az oversize darabokat mindenképpen valami passzentosabb holmival kell viselni. Nem lehet minden túlméretes, az már nem mutat jól. Ha van egy oversize pulcsink vagy ingünk, alá lehetőleg vagy super skinny farmer vagy cicanadrág való. Egy túlméretes nadrághoz body vagy egy croop top. Mindenképpen kell a kontraszt, így mutat jól, így testesíti meg mindazt, amit várunk tőle.

Kinek való és kinek nem?

Sokan azt állítják, az oversize csak arra való, hogy eltakarjuk vele a nem annyira előnyös részeinket. Úszógumi, nagy fenék stb., de szerintük ez nem sikerül, mert csak mégnagyobbnak látszunk benne. Egyszóval az oversize kövérít. Igazság szerint van ebben valami, mert valóban több minden „elfér alatta” és nyilvánvalóan nagyobbnak látszik az ember lánya egy nagyobb pulcsiban, de hogy konkrétan kövérítene, az túlzás. Egy jól viselt oversize nem ér el ilyen jellegű negatív összhatást, csak tudni kell, kinek mely típusok valók.

Az alacsonyak számára a szélesvállú fazonok nem annyira ideálisak, mint mondjuk a trapéz szabásra hajazó felsők. A hosszított daraboknál is ügyelni kell arra, hogy combközépig még oké, de ha hosszabb, összenyom. A súlyfölösleggel küzdők esetében is óvatosnak kell lenni, mert egy extra széles oversize kabát talán nem az igazi, viszont oversize nadrágot bodyval már fel lehet venni, ha van hozzá egy ing vagy egy blúz, begombolás nélkül. A lényeg az, hogy kísérletezzünk a tükör előtt, mert mindenki viselheti ezeket a holmikat, csak éppúgy ki kell válogatni, melyek álnak jól, mint minden más ruha esetében.

Médiatámogató a fullfashion.hu webáruház

Egyébként az oversize nem újkeletű dolog, már az 1990-es évek elején felütötte fejét, mikor a női ruhák között megjelentek a túlméretezett nadrágkosztümök, melyek zakó része akkor volt, hogy egy jól megtermett férfira is felment volna. Nagyjából tíz évvel később, a 2000-es évek elején a fiataloknál, főleg a lányok körében hódítottak a hatalmas, széles szárú, mély ülepű nadrágok, melyek szárán viselője is a cipőjével taposott, valamint a nagy fiús pulcsik és kabátok. Igaz, ez nem igazi oversize, de a túlméretezett holmik divatja így vagy úgy mindig előkerül. Úgy néz ki, az emberek szeretik a laza, kényelmes, kicsit vagány ruhákat, amikben otthonosan érezhetik magukat. Hogy miért otthonosan? Hát hol szokás nagy cuccokba bugyolálni magunkat és kényelmes, elnyúlt ruhákban tölteni a napot?

Hozzászólás írása