Lehet, és érdemes-e otthon nekilátni a horpadás javításának?

Kevesebb bosszantóbb dolog van a világon annál, mintha féltve őrzött gépjárművünkön egy horpadás keletkezik. Hiába közlekedünk ugyanis óvatosan, kerülve a kavicsokat, és hiába parkolunk a szupermarketben is a lehető legtávolabb a bejárattól, szinte biztosan lesz majd valaki, aki megelőzve felveri a kavicsot a szép fényezésre, vagy direkt mellénk áll, hogy nekünk nyithassa az ajtót, esetleg nekünk tolhassa a bevásárló kocsit.

Mit lehet tenni?

Hogy pontosan mit lehet, és mit érdemes tenni ilyenkor, azt az autós vérmérséklete határozza meg. Ha a kár jelentősebb, tehát például egy vonóhoroggal belénk tolattak, és a tettes is a helyszínen van, akkor érdemes baleseti bejelentőt írni, és szakemberhez menni, hogy kárunkat végül a biztosítón hajthassuk be. Ha kisebb sérülésekről van szó, akkor három dolgot tehetünk. Az egyik, hogy nem törődünk vele, hiszen egy horpadás nem horpadás. A másik, hogy elvisszük szerelőhöz, és rááldozzuk azt a néhány ezer forintot, amit a szakember elkér egy makulátlan javításért. A harmadik pedig, hogy megpróbáljuk otthon orvosolni a problémát.

Nagyon sokan vannak olyanok, akik imádnak barkácsolni, így az „ennél rosszabb már úgysem lehet” elvet követve nekilátnak házi szerszámokkal a probléma elhárításának. Bizonyos sérülések esetén ez talán még szerencsés választás is, azonban vannak olyan horpadások, amelyekkel bizonyos esetben több kárt okozunk, mint hasznot.

Lehet, és érdemes-e otthon nekilátni a horpadás javításának?

Lehet, és érdemes-e otthon nekilátni a horpadás javításának? – Cikkünkben a válasz

Horpadás-kisokos

A leglényegesebb dolog a témában, hogy sokan nem tudják, nem ismerik a horpadás valódi természetét, hogy mi is történik ilyenkor a karosszérián. A horpadás során ugyanis nem csak annyi történik, hogy keletkezik egy kis mélyedés, hanem az erőhatás függvényében az autó lemeze ilyenkor megnyúlik, ha tehát azt gondoljuk, hogy csak valamiféle célszerszámmal megpróbáljuk a horpadást vissza kiugrasztani, azzal azt érjük el, hogy mélyedés helyett egy dombocskát kapunk a karosszérián, tehát összességében ez nem mindig célravezető.

Hogy akkor mégis mit tehetünk?

Vagy szakemberre bízzuk a kérdést, vagy mégis megpróbálunk megbirkózni a problémával. Ami biztos, hogy a horpadást először ki kell ugrasztani, amit károkozás nélkül kétféle módon tehetünk meg:

1. Ha olyan helyen van – például ajtó –, a belső burkolat lebontásával egyszerűen kinyomjuk és kiegyengetjük a bemélyedést, amivel jó eredményt érhetünk el.
2. A másik, ha egy öntapadós tappanccsal – lehetőleg olyan erőssel, amilyen például a GPS felfogatásához is használatos – megpróbáljuk bontás nélkül kihúzatni a lyukat.

Összességében mindkét módszerrel érhetünk el eredményt, de mindkét esetben fennáll a veszélye, hogy dombocskát csinálunk a horpadásból. Ez ellen is van egy házi praktika, nem kell hozzá más, csak egy vastagabb gumidarab – például gumibelső –, valamint egy kis kalapács. A gumit a felületre téve, a kalapáccsal apró ütéseket a felületre mérve nagyon szép eredményeket érhetünk el, de ehhez türelem és kézügyesség is kell, hiszen fennáll a veszélye, hogy a kráterből egy kis dombocskákból álló fennsík lesz a végeredmény. Nekilátni tehát neki lehet a horpadás házilagos elhárításának, de a túl nagy kockázat miatt érdemes inkább szakemberre bízni az elhárítást.

Hozzászólás írása