Magyarok vásárlási szokásai

A gazdasági felmérések szerint egyre gyakrabban vásárolunk kártyával és online, viszont lassanként, de csökken a mindennapi élethez szükséges termékek hipermarketben történő megvásárlása. Átlagosan 2400 Ft-ot költünk el a boltokban alkalmanként, és leggyakrabban tartós élelmiszereket vásárolunk.

Egyre fontosabbak számunkra a magyar termékek?

A statisztikák azt mutatják, hogy a vásárlók körülbelül 60 %-a választ az import árucikkek helyett magyar címkével ellátott termékeket. Legtöbben a jó minőség miatt voksolnak a piros-fehér-zöld emblémával ellátott élelmiszerekre, de sokan egészségesebbnek is tartják őket, mint a külföldről behozott árut. Legnépszerűbbek ezek közül a hústermékek, mondván, hogy megbízhatóbb vágóhídról származnak, de ezzel együtt dobogós helyen végeztek a gyümölcsök, zöldségek, valamint a magyar tej is. Meglepő azonban ehhez képest, hogy a megkérdezetteknek csak körülbelül negyede nyilatkozta azt, hogy hajlandó többet is fizetni azért, hogy magyar terméket vásároljon.

Hol szeretünk bevásárolni?

A szakmai kutatások eredményei alapján elsődlegesen ott vásárolunk legszívesebben családunknak, ahol meggyőződtünk az áru jó minőségéről és frissességéről. Második szempont, ami majdnem az elsővel holt versenyben végzett, az a kedvező ár-érték arány, és a nagy választék. Oda toljuk be tehát legjobb szívvel bevásárlókosarunkat, ahol minél bőségesebb készletből válogathatunk kedvünkre, és eldönthetjük, hogy melyik terméket tesszük a családi asztalra. Fontos tényező még a statisztikák alapján az, hogy hol találkozunk minél nagyobb kedvezményekkel, akár újságban, tévéből vagy internetről értesülve. A hétköznapi vásárlások során legszívesebben azokat az üzleteket választjuk, ahol önkiszolgáló rendszer működik, például a kis vegyeskereskedések esetében, hétvégéken pedig örömmel töltünk el több időt bevásárlással például hipermarketekben.

Ha tele a kosár..

Ha tele a kosár – szakértők szerint az élelmiszeripari termékek átlagára emelkedett, mégsem vásároltunk kevesebbet

Ünnepekkor másként lehet

Érdekes adatokat mutatnak a felmérések a vásárlási szokásokat illetően nemcsak a nagyobb, de a kisebb ünnepek közeledtével is. A nagyobb ünnepek esetén (például húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor) jelentősen megnő az élelmiszer vásárlások aránya, ugyanúgy, mint a tartós fogyasztási cikkeké is. Ilyenkor többen fizetünk készpénzzel vagy hitelkártyával a kasszáknál, és jelentősen kevesebbszer használjuk bankkártyánkat. Azonban a kisebb ünnepekkor (például nőnapkor vagy anyák napjakor), amikor más jellegű ajándékokkal lepjük meg szeretteinket, jelentős kiugrást mutat a bankkártyával történő vásárlások száma.

Pletykálunk?

Figyelemfelkeltő adatokat publikált az egyik legnagyobb piackutató az e-vásárlásokról történt felméréseinek eredményéről: interneten keresztül itthon legtöbben a számítástechnikai eszközöket, a szórakoztató elektronikai termékeket, és a könyveket vásárolják szívesen. A nagy kedvezményeket biztosító webes vásárlási felületeken pedig leginkább a sport-ruházat, a játék és ajándék, valamint a háztartási és lakberendezési tárgyak a népszerűbbek. Azok a vásárlók pedig, akik rendszeres internet-felhasználók, legtöbb esetben a vásárlásnál tapasztaltakat megosztják a szociális hálón, vagyis a közösségi oldalak valamelyikén, ennél pedig jóval többen kikérik a tapasztaltabbak véleményét is egy-egy megrendelés előtt.

Hozzászólás írása