Aki speciális diétára szorul, az nap, mint nap felteszi magában a kérdést: Megehetem vagy nem? Sajnos a válasz az esetek zömében határozott nem.
De miért is ilyen elszomorító a helyzet?
Habár egyre több boltban találunk olyan polcokat, vagy sarkot, ahol kifejezetten speciális alapanyagokat illetve különböző termékeket vásárolhatna maguknak a különböző megszorító étrendet fogyasztók, a mai napig alig találunk olyan éttermet, büfét, ahol készételt tudnának maguknak vásárolni az ételallergiások.
Pedig ma Magyarországon minden 100. embernél diagnosztizálnak pl. lisztérzékenységet. A diagnosztizált laktóz érzékenységben szenvedők aránya még ennél is lényegesen magasabb. Azokról pedig nem is szólnak a statisztikák, akik ugyan tapasztalnak magukon különböző gasztroenterológiai tüneteket, de nincsenek tudatában annak, hogy ennek kiváltó oka valamily ételallergia vagy ételérzékenység.
Ha főtt ételt akarsz enni, főzz magadnak!
A speciális diétára szorulók zöme éppen ezért nap, mint kénytelen saját magára főzni, ha valamilyen meleg ételt is szeretne fogyasztani. Sokan nem tudják, hogy nem csak alapanyagok körültekintő megválasztására kell ügyelnie a lisztérzékenyeknek, hanem arra is, hogy milyen körülmények között készítik el maguknak az ételt. Hiába ugyanis a gluténmentes alapanyag, ha a főzés során szennyezés éri az ételt. Ehhez pedig nem sok kell. Egy nem jól elmosott edény vagy kés már képes olyan mértékben szennyezni az ételt, ami egy cöliákiában szenvedő számára hosszú távon végzetes lehet.
Éppen ezért örömteli, ha megjelennek a készételt forgalmazók között olyan cégek, amelyek kizárólag speciális diétára szorulóknak készítenek ételeket (DrSÉF). Konyháik kizárólag erre specializálódtak és engedélyük is csak ilyen ételek készítésére szól. Ez az a biztonság, amire egy lisztérzékenységgel küzdő embernek nap, mint nap szüksége van.