Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

Van olyan ember, aki szinte észre se veszi, hogy kinőtt már a bölcsességfoga, van viszont olyan, aki hetekig, hónapokig kínlódik vele, mire végre elhatározza, hogy elmegy vele egy fogorvoshoz. Jobb esetben a bölcsességfogak, ahogy elkezdenek nőni, elő is tudnak törni a fogínyből, és nagyobb problémát nem okoznak, ám ez ritkábban fordul elő, mint az, hogy valamilyen oknál fogva egyszerűen nem tudnak kijönni.

Fogorvosok szerint a bölcsességfogat csak akkor kell eltávolítani, ha igen komoly, folyamatosan visszatérő problémát okoz a páciens számára. Abban az esetben szokták leginkább ajánlani a bölcsességfog kihúzását, amikor a fogínyben úgy helyezkedik el, hogy esélytelen az előtörése, és folyamatos fájdalmat, és egyéb gondot fog csak előidézni a későbbiekben.

Leggyakoribb problémák, melyeket a bölcsességfog okozhat

A bölcsességfogat a fogorvosok az utolsó, 8-as fognak szokták nevezni, mely jó esetben a húszas éveink elején már kibújnak. Sajnos manapság már rengeteg problémát tudnak okozni ezek a nagy fogak, melyek miatt akár az egész fogsorunk is elkezdhet romolni. Ha a bölcsességfog olyan helyzetben van, hogy képtelen előtörni, akkor visszatérő gyulladást, és olyan panaszokat is képes okozni, mint az ínygyulladás, a nehezen tisztíthatósága miatt pedig hamar elkezdhet szuvasodni is.

Ha a fog növekedéséhez nincs elég hely, akkor gyakran előfordulhat az is, hogy elkezdik előretolni a többi fogat, ez pedig nem csak esztétikai problémát jelenthet, hanem az egymásra növő fogak esetén a fogtisztítást is megnehezíti.

Mivel a túl szorosan összenyomott fogak között nagyon nehéz, szinte lehetetlen teljesen eltávolítani a lepedéket, gyakran alakul ki a fogszuvasodás. Sajnos sokszor felmerül az a probléma is, hogy a fog egy sarka kitud bújni az ínyből, ám az íny és a fog között kialakul egy tasak, melybe baktériumok jutnak, és így akár egy komolyabb gyulladás is kialakulhat szájüregünkben. Az is előfordulhat, hogy visszamarad a bölcsességfog az áttörésben, és elkezd az állkapocscsontban növekedni, ez pedig akár cisztához is vezethet, mely idővel rengeteg problémát tud okozni.

Hozzászólás írása