Mire figyeljünk, ha pénzt akarunk váltani?

A valuták közötti átváltás ma már mindennapos dolog, megtehetjük pénzváltóban, de akár a bankban is. A legtöbb botban is fizethetnünk mondjuk euróval forint helyett. Aki gyakran vált pénzt, vagy más valutában kapja a fizetését, számára lényeges kérdés, hogy hol kapja a legtöbb forintot a valutájáért, vagy hol jár a legjobban a váltással.

Ahhoz, hogy ennek az információnak a birtokba jussunk, ma már nem kell mást tennünk, mint felmenni a netre, és megkeresni az épp aktuális napi árfolyamát annak a valutánk, amit váltani szeretnénk.

Igen ám, de az árfolyamok folyamatosan változnak, és ha beírjuk a keresőbe, hogy árfolyam vagy pénzváltás, számos információ tárul elénk az MNB árfolyamától a bankok árfolyamain át a pénzváltókig. Azt fogjuk tapasztalni, hogy mindenhol más és más lesz a vételi, illetve az eladási ár.

De melyik az igazi? Természetesen mindegyik. A pénzintézetek és pénzváltók árfolyamai eltérőek lehetnek, így nem árt, ha tudjuk, hol járunk a legjobban. Ehhez pedig a legjobb módszer, ha árfolyam kalkulátort alkalmazunk.

Milyen valutákra kereshetünk rá az árfolyam kalkulátorok segítségével?

Az árfolyam kalkulátorokban a leggyakrabban az euró árfolyamára keresnek rá, de nem csak erre a valutára vonatkozóan lehet keresni. A leggyakoribb valuták, mint dollár, a font, a román lej, vagy a cseh korona is kalkulálható.

Nincs más dolgunk, mint beírni az összeget, amit át szeretnénk váltani, majd kiválasztani, hogy milyen valutáról van szó, és hogy mire szeretnénk átváltani, a program pedig pontosan kiszámolja nekünk. Ezután már csak el kell mennünk, és át kell váltanunk a pénzünket.

Ha bankba megyünk pénzt váltani, érdemes odafigyelni, mivel a bankok valuta és devizaváltással is foglalkoznak. A valuta és a deviza árfolyama el szokott térni egymástól az eladási és a vételi ár tekintetében is, így egyáltalán nem mindegy, hogy mivel is számolunk.

Az MNB árfolyama sem lesz a segítségünkre, egyrészt, mert középárfolyamról van szó, másrészt, mert az MNB árfolyama devizaárfolyam, a Magyar Nemzeti Bank valuta átváltással nem foglalkozik.

Hozzászólás írása