Mi az a dropshipping? Kinek való?

Amikor először találkozunk a dropshipping kifejezéssel, akkor talán furcsán nézünk a másikra. Azonban miután elmesélik, hogy miről is szól, hirtelen nekünk is kedvünk támad hozzá. A dropshipping kereskedelmi rendszer lényege, hogy az értékesítő fél, vagyis mi, nem tartjuk raktáron az eladásra szánt termékeket, hanem egy harmadik fél küldi ki.

Vegyünk egy példát. Ha mi értünk a rajzoláshoz, és nagyon szeretünk pólókat tervezni, akkor lehet saját boltunk anélkül, hogy be kéne vásárolni az összes létező méretből. Vannak olyan cégek, amik vállalják a pólók legyártását úgy, hogy a mi rajzunkat teszik rá. Ilyenkor a vásárló a mi dizájnunkat veszi meg, viszont a másik cég fogja kiküldeni. Egyszerű, nem?

Ilyenkor a vásárló egy nagykereskedésből kapja meg az árut, mi csak a megrendelést bonyolítjuk le. Ennek az előnye, hogy kevesebb tőkére van szükségünk. Nem kell bevásárolnunk a termékekből, nem kell befektetni gépekbe, ahogy folyamatos készletet sem kell tárolnunk otthon.

Csak akkor történik szállítás, ha a vevő megveszi az adott terméket. Mi megspóroljuk a raktárt, a csomagolási és a szállításai költséget és a fenntartást is. Gyorsan kivettünk rengeteg hibalehetőséget.

A rugalmas munkahelyvégzés csak újabb plusz a rengeteg előny mellett. Ráadásul a ma elérhető online számlázó rendszerekkel a NAV felé irányuló kötelességeinket is könnyedén letudhatjuk. Persze a hátrányokról sem szabad megfeledkeznünk.

A hátrányokról

A legnagyobb hátrány a minimális profit, hiszen sokan csinálják, nagy a verseny a vásárlókért, és az így legyártott termékek lényegesen drágábbak is. A legtöbb vásárlót az ár érdekli igazán, így lehet, hogy hamarabb megveszi a fizikai boltokban, ahol a nagy készlet miatt kedvezőbb áron tudja beszerezni.

A szállítási nehézségek közé tartozik, hogy a megrendelő csak hetek múlva kapja meg az árut. Sajnos a vásárlók ezt sem szeretik, mivel az emberek egyre inkább a türelmetlen kategóriába tartoznak, főleg, ha arra gondolunk, hogy más cégekkel 24 órán belül megkapják a terméket. Ettől függetlenül egy próbát megér.

Hozzászólás írása