Mire számítson, aki ittasan vezet?

Az ittas vezetés veszélyeivel mindenki tisztában van, mégis gyakran előfordul, hogy az alkoholszonda pozitív értéket mutat egy-egy közúti ellenőrzés alkalmával. Ha figyelembe vesszük, hogy a balesetek milyen magas hányadát okozzák az ittas vezetők, akkor ezt a problémát komolyan kell kezelnünk.

A társadalom legszélesebb rétege elfogadja a kulturált alkoholfogyasztást, de senki sem gondolhatja úgy, hogy bárminek joga van alkoholos befolyásoltság alatt a volán mögé ülni és ezzel veszélyeztetni önmaga és a közlekedés többi résztvevőjének testi épségét. Egyszerűen nem tehetjük, hogy ittasan vezetünk. De ha mégis haza kell jutnunk a kocsival, hát vegyük igénybe a sofőrszolgálatot!

Az ittas vezetést már régóta súlyosan bünteti a törvény, ám az úgynevezett zéró tolerancia bevezetése óta ez tovább súlyosbodott, ami bizony komoly visszatartó erőként kell hasson azokra a járművezetőkre, akik hajlamosak lennének egy-egy pohárka ital felhajtása után a kormány mögé ülni. Ma már anyagi szempontból is veszélyes a játék. Ha a rend éber őrei rajtakapnak, százezres tételekre számíthatunk, a jogosítvány elvételére, utólagos képzésre és akár szabadságvesztésre is.

A 0.8 ezrelékes véralkohol szint esetében szabálysértésről beszélünk, ami 100-300 ezres bírságot, illetve fél-egyéves időtartamú jogosítvány bevonást eredményez. A 0.8 ezrelékes szint felett már bűncselekményről van szó, ami legalább egy éves jogosítvány bevonással jár. Súlyosbodik a helyzet, ha visszaeső ittas vezetőről van szó vagy netalán személyi sérülés is történt. Ilyenkor a körülményektől függően akár a jogosítvány végleges bevonására, illetve ténylegesen letöltendő szabadságvesztésre is számítani kell.
Hát nem lenne egyszerűbb sofőrszolgálattal utazni haza?

Hozzászólás írása