Növelhető-e az akkumulátor élettartama?

Mint mindennek, úgy az autó akkumulátoroknak is megvan a maguk élettartama, ám ha egy kicsit is gondoskodunk róla, akár hónapokkal, sőt évekkel is megnövelhető a működési ideje.

Miért öregszik az akkumulátor?

Minden öregszik, az akksik sem úszhatják meg azt, hogy egyre kevésbé legyenek jó teljesítményűek. Tulajdonképpen bármit tehetünk, előbb-utóbb az akkumulátort cserélni kell, de nem mindegy, hogy egy-két év alatt vágjuk haza, vagy annál sokkal tovább bírja.

A rossz töltés, a folyamatos hidegben tartás és elhanyagolás következtében drámaian csökkenhet a teljesítmény, végül pedig már nem lesz képes felvenni a töltést. A nagy hideg, a mínusz fokok teljesen lemerítik, ennél rosszabbat pedig már csak akkor tehetünk vele, ha valamilyen rossz minőségű, gagyi töltővel próbáljuk meg talpra állítani.

Nemcsak a hideg, hanem a túlzott meleg sem tesz jót neki, a forró napokon a desztillált víz párolgásnak indul, az ólomlemezek pedig elkezdenek oxidálódni, ez szintén csökkenti az élettartamot.

Az akkumulátor élettartama

Az akkumulátor élettartama – Ha vigyázunk az akkumulátorral, akkor tovább bírja majd. Részletek a cikkben

Mit tegyünk, hogy tovább bírja az akksi?

Ha tehetjük, a legnagyobb fagyok idején tároljuk bent a járművet, kerüljük a közvetlen mínuszokat, mert a vége az lesz, hogy pár óra alatt teljesen lemerítjük az akkumulátort. Nyáron a nagyon tűző napra se tegyük ki a járgányt, inkább keressünk árnyékosabb részt.

Kerüljük a teljes lemerítést, mert az drasztikusan csökkenti az élettartamát az akkunak. Kizárólag jó minőségű töltőt és akkumulátort vásároljunk, kerüljük az ismeretlen helyekről származó darabokat, mert könnyen pórul járhatunk. Ha nem a megfelelő töltőt használjuk az akkumulátorhoz, az is baj lehet, erre különösen figyeljünk oda.

Hozzászólás írása