Térképek napjainkban

A térkép már évezredek óta kulcsfontosságú szerepet játszik az emberiség történelmében. Gondoljunk csak bele az ókori felfedezők térképkészítési tudománya nélkül hogyan sikerült volna eljutni az egyes civilizációknak egymáshoz? Hadjáratok és azok sorsdöntő csatáinak megtervezése kivitelezhetetlen lett volna a megfelelő térképek használata nélkül.

A jelenkorban is térképek adják számunkra a tájékozódási pontokat, melyek segítségével akár rövid-, akár hosszú távú utazásainkat megtervezhetjük. A könnyen kezelhető útvonaltervező segítségével gyorsan és pontosan találja meg a legrövidebb útvonalat, ezért ma már előnyösebb az útvonaltervező használata. Azonban mind a mai napig használatosak a papír alapú térképek, de a GPS elterjedésével a térkép jelentősége még tovább nőtt. A modern kori ember nem is tudja, merre fog indulni, csak beüti a megfelelő címet vagy koordinátát az autóban működő GPS készülékbe, és máris útnak indulhat, hiszen folyamatos tájékoztatást kap róla, mikor és merre kell mennie.

Ezek a közlekedési térképek csak egy fajtáját képviselik a térképeknek, emellett több másféle is létezik, többek között a történelmi, a csillagászati, vagy az úgynevezett izobár térkép, melyet a meteorológia a légnyomás térbeli eloszlásának kimutatására készít bizonyos magassági szinteken. A térképek tehát amellett, hogy megkönnyítik mindennapi életünket, mind a mai napig nélkülözhetetlen eszközei maradtak a tudomány fejlődésének.

Hozzászólás írása